Zimi ne možete da se ugrejete, leti da se ohladite – proverite ispravnost pvc stolarije

Znate li zvuk zvižduka vetra koji možete čuti u prostorijama kad napolju duva?  Ili svakog zimskog jutra zateknete kapljice od kondenzacije na prozoru? Zamagljen prozor? Sve su to znaci da sa stolarijom nešto nije u redu, a da vi nikako da se ugrejete, ili ohladite i pored sve druge izolacije. Ništa od toga ne bi čudilo da se danas prozori ne prave od materijala koji su na sve to otporni – pvc i aluminijum. Šta ipak nije u redu?

Pvc stolarija se redovno održava i servisira

Uzmimo za primer nekog ko je drvenu zamenio pvc stolarijom. Reklo bi se, problem lošeg dihtovanja i napornog održavanja je iza, u prošlosti. Nova stolarija, nema šta da se oko nje radi u skorijoj budućnosti. I to je donekle tačno, samo ako je stolarija kvalitetna, ima dobar okov, tj. uopšte ceo mehanizam, i ako je propisno postavljena i naštelovana od starta. Ukoliko to nije slučaj, problemi se mogu javiti odmah. Zato je jako važno pre ugradnje pvc stolarije detaljno se informisati o tome koja je najkvalitetnija, a da je s druge strane možete priuštiti, kao i da primetite znakove koji govore da nije dobro ugrađena.

I kod štelovanja treba biti oprezan – prečesto nameštanje nije dobro kada su okovi za pvc stolariju u pitanju

U svemu treba i sačuvati se od nepotrebnih troškova. Često se onima koji ne se nisu informisali na pravom mestu ili ne znaju uopšte ništa o stolariji, može podmetnuti priča o štelovanju prozora pred leto i pred zimu. I tu odmah treba razbiti taj mit činjenicom da prozori treba da dihtuju bez obzira na godišnje doba – samo tako se neće gubiti energija pri zagrevanju i hlađenju prostorija. Mora se imati u vidu da se stezanje dihtunga može odraziti na mehanizam pa i da se oštete okovi za pvc stolariju, odnosno da izgube funkciju i da se dođe u situaciju da mora da se menja. Zato s tim treba biti vrlo pažljiv, a nadasve to nikako ne raditi sam, već uz pomoć stručnjaka, najbolje onih koji su prozore i ugradili.

Šta kada dođe do smetnji prilikom otvaranja i zatvaranja pvc prozora i vrata

Postoje i neke stvari koje mogu da se urade i bez majstora, a to je podešavanje kada prozori i vrata prilikom otvaranja zapinju, ili krila nisu jednake visine. Tada se podešavaju šarke koje se nalaze ispod plastične maske, i to jednostavnim odvrtanjem i zavrtanjem šrafa dok se ne postigne željeni efekat. Svako krilo obično ima po dve šarke pa se one podešavaju u skladu sa tim gde se problem javlja. Sve to treba da doprinese da okovi za pvc stolariju normalno funkcionišu. Dakle – pravilno otvaranje i zatvaranje i dobro dihtovanje jednako je dobar okov. Kada je okov odgovarajući i staklo dobro leglo u sam okvir, to čini i da stolarija bude dugotrajnija, da se ne iskrivi i poremeti svoju funkciju. Ako do toga dođe, može u jednom trenutku da dođe do loma ili trajnog oštećenja, za to jedini lek može da bude nova stolarija.