Najpraktičniji aparati za kafu za kancelarije, svi mogu da nauče da ih koriste

Jedan od najrasprostranjenijih napitaka na svetu je kafa. Ovo piće se skoro svuda u svetu različito priprema, a svuda je zajedničko to što se ono uglavnom pije ujutru, u pauzama kada nam je neophodan odmor ili prilikom druženja sa porodicom i prijateljima. Zapravo, može se sa sigurnošću reći da je upravo kafa piće za koje se vezuju mnogi lični, ali i porodični rituali. S druge strane, ovaj napitak je mnogima potreban i kako bi imali dovoljno energije za sve obaveze u toku dana i zapravo je kafa napitak koji se najviše ispija na poslu.

Aparati za kafu se sve češće koriste u kancelarijama

Zbog široke popularnosti kafe još krajem devetnaestog i početkom dvadesetog veka napravljeni su i prvi aparati za kafu. Ovi uređaji su naravno bili mnogo drugačiji od onih koji se danas koriste, ali princip rada im je ostao gotovo isti – vodena para se pod visokim pritiskom propušta kroz mlevena zrna kafe i na taj način se iz iste izvlači aroma.

Danas su aparati za kafu daleko moderniji i lakši za upotrebu i zbog toga se sve češće mogu videti u kancelarijama umesto klasičnih džezvi i kuvala. Osim što su daleko lakši za korišćenje, ne zahtevaju neko posebno održavanje i čišćenje posle kuvanja kafe. Postoji nekoliko osnovnih vrsta ovih uređaja, a svaki od njih ima svoje prednosti i mane. Za sve one koji se i dalje dvoume oko toga koj uređaj treba da nabave za kancelariju u daljem tekstu ćemo da navedemo prednosti i mane svih koji se mogu pronaći na našem tržištu, a možete i baciti pogled na sajt ePonude i proveriti šta je dostupno na našem tržištu trenutno.

Aparati za kafu u kapsulama

Aparati za kafu u kapsulama su se poslednji pojavili na tržištu i vrlo brzo su postali izuzetno popularni. Upravo zbog činjenice da je proces pripreme kafe izuzetno jednostavan ljudi iz masovno kupuju i za kuće i za kancelarije. Prednost upotrebe ovih uređaja je u tome što za njegovo korišćenje nije potrebna neka posebna veština i zbog toga što je svaka šoljica kafe istog ukusa. Razlog za to je činjenica da je u kapsulama koje se kupuju uvek ista količina i granulacija kafe, kao i ostalih dodataka, mleka, zaslađivača, aroma… zbog toga se ne može desiti, kao kod kuvanja kafe na drugim vrstama aparata, ali i kod klasične, domaće kafe, da se ukus napitka razlikuje. Uzevši to u obzir može se reći da su ovi uređaji prilično revolucionarno otkriće u načinu pripreme ovog toplog napitka.

Treba naglasiti da se za aparate za kafu u kapsulama moraju kupovati kasule koje je proizvođač predvideo. Ono što je prednost kada je upotreba ovih aparata u kancelarijama u pitanju je to što radnici mogu da kupuju za sebe kapsule sa vrstama kafe i aromama koje najviše vole.  

Još jedna prednost ovih uređaja je što imaju program za automatsko čišćenje koji je potrebno pokrenuti jednom u dva meseca. 

Kada je reč o ceni, aparati za kafu u kapsulama su jeftiniji od onih koji koriste kafu u zrnu ili mlevenu, ali je, zbog cene kapsula sama kafa skuplja.

Automatski aparati za espreso

Kada su u pitanju automatski aparati za kafu njih više preferiraju oni koji zaista uživaju u svojoj posebnoj mešavini zrna. Činjenica je da oni automatski melju i kuvaju kafu, ali treba naglasiti da zahtevaju da se posebno upari mleko za kafu. Zbog toga mogu delovati malo komplikovanije za upotrebu onima koji nisu navikli na korišćenje aparata. Kako bi se uz pomoć ovog aparata skuvala neka posebna kafa, osim espresa, treba imati i malo veštine.

Ovi uređaji su skuplji od onih koji koriste kapsule, ali je zbog toga cena skuvane kafe daleko jeftinija jer kilogram kvalitetne kafe u zrnu košta oko 2500 dinara. 

Proces čišćenja automatskih aparata za kafu je takođe prilično jednostavan i za to, kao i za onaj sa kapsulama, postoje određeni praškovi ili rastvori koji se kupuju u drogerijama.

Manuelni aparati

Manuelni aparati za kafu se uglavnom koriste u kafićima i da bi se na jednom takvom uređaju skuvala kafa potrebna je određena veština. Da bi se skuvala šoljica kafe potrebno je zrno prvo samleti na posebnom aparatu, zatim mlevenu kafu utisnuti u posebnan držač, a nakon što se kafa skuva, treba i na trećem aparatu upariti mleko i dodati u istu. Zbog toga što su prilično komplikovani za upotrebu, ali i skupi, ovi aparati se ne preporučuju za kućnu upotrebu ili kancelarije. 

Zaključak

Na kraju, treba doneti odluku o tome koja vrsta aparata za kafu je najpraktičnija za kancelarije. Kada je u pitanju jednostavnost upotrebe definitivno su najjednostavniji oni koji koriste kapsule, a sledeći za njima su automatski aparati. Kada je cena kafe u pitanju, onda se definitivno najviše isplate oni koji koriste kafu u zrnu, dakle automatski ili manuelni, posebno ukoliko je u pitanju veliki kolektiv, što znači da će svakodnevno kafu na aparatu kuvati mnogo ljudi, neki od njih i nekoliko puta.