Espresso ili turska kafa – koja je bolja i kakve su razlike?

I Espresso i turska (domaća) kafa imaju svoje obožavaoce pa je stvar ličnog ukusa i kako se kome dopada jedna ili druga vrsta. Ipak, postoje velike razlike koje se nalaze između ove dve kafe, a najveće su u:

  • načinu pripreme,
  • tipu kafe koja se priprema,
  • vrsti kafe,

Milioni ljudi svako jutro započinju sa šoljicom ovog crnog napitka. Kafa asocira na druženje, odmor, relaksaciju, vreme koje odvojite samo za sebe… Ona podstiče koncentraciju, budnost, pomaže veću fizičku spremnost organizma, ima brojne benefite za telo, sastojak je brojnih poslastica i napitaka…

Kod nas su najviše zastupljene turska i espresso kafa, a ako vas zanimaju najveće razlike, nastavite sa čitanjem i informacije saznajte u tekstu pred vama.

Način pripreme – aparat za espresso kafu vs kuvanje turske kafe

Kućni aparati za espresso kafu su mali, kompakti uređaji koji lako i brzo svaki put skuvaju savršenu šoljicu kafe.

Sa druge strane, turska kafa se kuva najčešće u posebnom lončetu – džezvi, na vrućoj ringli uz nekoliko jednostavnih postupaka. Najčešće se odmeri voda za šoljicu kafe, kada proključa dodaju joj se kašičica kafe i šećer po želji, tečnost se promeša i vrati da provri još jednom.

Ipak, ovako nikada ne možete dobiti precizno doziranu jačinu, gorčinu i nivo kofeina. Aparat za espresso kafu koristi kapsule ili mlevenu kafu u tačnoj dozi, sa tačno definisanom jačinom i količinom koja će se dobiti pa je idealan za pripremu različitih vrsta u skladu sa trenutnim potrebama.

Ni cena više nije problem jer su aparati povoljni, svako može da ih priušti, a troše manje struje godišnje nego što je to onda kada se uporedi kuvanje turske kafe.

Koje se kafe koriste?

Iako se obe vrste mogu praviti od istih zrna kafe, postoji velika razlika u mlevenju i vremenu ekstrakcije pa je kafa za espresso sitnija, jača i sa više kofeina.

Izuzetno su popularni i aparati za espresso kafu koji koriste kapsule koje u sebi imaju spakovanu kafu za tačno određenu jačinu, stepen kofeina, gorčinu, ali i posebne pod-ukuse kakva je čokolada, vanila, citrusi… Postoji preko 30 kapsula sa različitim vrstama, a kupci ih rado koriste sve, za pripremu najrazličitijih vrsta kafe. 

Turska kafa je turska kafa i neće se menjati osim da je razblažite sa malo mleka. Upravo i zbog ovoga sve više ljudi bira raznovrsnost i uživanje u ukusu koji sami stvaramo. 

Ukusi koje svi obožavaju

Iako će vam nekada prijati i domaća kafa, sigurno ste poželeli da ujutro popijete kratki espresso? Možda nekada Kapućino, Late, Amerikano, Lungo ..? 

Ovi i brojni drugi ukusi se spravljaju kao varijacija espresso kafe, a većina se priprema na kućnom aparatu za espresso. Uz njega se dobijaju i dodaci kakvi su mutilice za mleko i grejači pa se mogu praviti brojne vrste i poslastice koje sadrže ukusnu kafu u sebi.I za kraj, možda bi najbolje objašnjenje bilo da se kafe razlikuju, ali da se ne mora odustajati od jedne vrste onda kada poželite neku drugu. Skuvajte domaću kafu kada je poželite, a ako nabavite i aparat za espresso kafu moći ćete da spravljate na desetine napitaka u kojima ćete sasvim sigurno uživati.