mladi vozac

Na ovih 5 stvari vozači početnici treba da obrate pažnju 

Sve dok ne počnu da voze, mladi vozači misle da mogu jednostavno da sednu za volan, opuste se i ne razmišljaju mnogo o bezbednosti u saobraćaju. Međutim, vrlo brzo će shvatiti koliko je zapravo važno da stignu od tačke A do tačke B potpuno bezbedno, te da će i te kako morati da vode računa i o drugim učesnicima u saobraćaju, ali i o tome u kakvom stanju se nalazi automobil kojim upravljaju i, naravno o tome kako se oni lično u saobraćaju ponašaju.

Suvišno je reći da manje iskusni vozači nisu toliko svesni koliko je sve to značajno za bezbednost, ali je prilično izvesno da će vrlo brzo to i razumeti. 

U tom smislu bi trebalo, čak i ako im se baš ne dopada mnogo ta ideja, da poslušaju iskusnije vozače. A oni će ih, sasvim sigurno posavetovati da treba da vode računa o tome u kakvom stanju se nalazi vozilo kojim upravljaju na prvom mestu. Iako neretko zaborave, vrlo su važni i akumulatori. Yuasa je japanska kompanija koja već dugo postoji na tržištu i poznata je po izradi kvalitetnih akumulatora, koji važe za dugotrajne, pa bi svakako valjalo razmisliti i o tom brendu kada dođe trenutak za zamenu akumulatora. Isto tako je važno servirirati redovno automobil, te proveravati i nivo ulja, ali i mnoge druge sitnice koje mogu uticati na bezbednost.

Ali, idemo redom…

1. Budite staloženi

U početku vam može biti prilično zahtevno da poslušate ovaj savet, ali ćete, bez ikakve sumnje vremenom razumeti zbog čega čak i vozač početnik treba da se trudi da bude, što je moguće staloženiji u toku vožnje.

Reakcija staložene osobe je, sasvim sigurno bolja, nego kada je vozač uznemiren zbog same činjenice da učestvuje u saobraćaju, a nema dovoljno iskustva. Ukoliko pokušate da smirite svoj um pre vožnje, imaćete i mirnije reakcije, što će preudprediti potencijalno neprijatne situacije, sa kojima se mnogi vozači na dnevnom nivou susreću. Posebno ukoliko voze u većim gradovima je važno da ne reaguju impulsivno u saobraćaju, jer će zahvaljujući tome sprečiti mnoge konfliktne situacije, koje mogu imati negativan uticaj i na sam tok vožnje.

2. Vodite računa i o ostalim učesnicima u saobraćaju

Bahatost u toku vožnje je nedopustiva i to je ono što će svaki iskusan vozač, prilično izvesno, napomenuti vozačima koji baš i nemaju naročito mnogo iskustva. 

Jednostavno, ako vozač početnik bude vodio računa i o svim ostalim učesnicima u saobraćaju, koliko god je to u njegovoj moći, prilično je izvesno da će na odabrano odredište stići bezbedno i bez nepotrebnog stresa. 

3. Akumulatori Yuasa su uvek na ceni

Da biste bezbedno mogli da vozite, naročito je važno i da vodite računa o samom automobilu. Ukoliko se ne razumete u popravke i servisiranje, uvek je bolja opcija obratiti se majstoru, koji će da pregelda automobil, utvrdi eventualni problem, odnosno kvar i otkloni ga. 

Dobro je poznato da postoji deo auta koji mora biti redovno proveravan, kako bi vozilo besprekorno funkcionisalo. U tom smislu su akumulatori Yuasa vrlo često preporuka iskusnijih vozača, uzevši u obzir da je u pitanju proizvođač koji je dobro poznat po kvalitetu i trajnosti. 

I baš iz tih razloga se, slobodno može reći da su akumulatori Yuasa vrlo popularni među vozačima, pa bi zato i trebalo razmisliti o ovom brendu kada vam bude bila potrebna zamena akumulatora. 

Svakako je važno, bez obzira koji akumulator da izaberete, na vreme da proverite u kakvom stanju se nalazi, kako ne biste došli u neprijatnu situaciju koju ispražnjen, odnosno oslabljen akumulator može da prouzrokuje. 

4. Ne stidite se da pitate 

Koliko god godina imali, ako ste na početku vozačke karijere, najgore što možete da učinite jeste da ne slušate iskusnije vozače i da se stidite da pitate one koji duže od vas voze, ako imate bilo kakvu nejasnoću. 

U tom slučaju je prilično izvesno da ćete iskustvo u vožnji sticati u nimalo prijatnim uslovima, pa bi valjalo da ipak razmislite o tome da pitate nekog bliskog ako imate neku nedoumicu po pitanju vožnje. Zahvaljujući savetu koji će vam u tom slučaju dati neki iskusniji vozač, prilično je izvesno da ćete sebe poštedeti nerviranja i brige. I zato, koliko god da vas je možda stid da pitate nekoga ko duže vozi od vas, imajte na umu da će vam to sigurno biti od koristi i da će vam u velikoj meri olakšati sticanje iskustva u vožnji. 

5. Budite svesni da ste početnik

Mnogi iskusniji vozači primećuju sa kolikom dozom hrabrosti i sigurnosti u sebe mladi vozači učestvuju u saobraćaju. I koliko god to iz njihove perspektive možda i izgleda ispravno, nema sumnje da im tolika sigurnost u sebe i te kako može naškoditi, prosto zato što je za bolje snalaženje u saobraćaju neophodno i da imaju dovoljno iskustva. Posebno kada je u pitanju vožnja po Beogradu ili nekom drugom većem gradu. 

Upravo zato je ovaj savet možda i najznačajniji, jer samo vozači koji imaju svest o tome da su početnici će i moći da napreduju i da steknu iskustvo u vožnji, koje će im biti preko potrebno.