Koje su to prednosti i mane psa?

Većina ljudi se na kraju odluče da za kućnog ljubimca imaju psa ili mačku. Psi i mačke jesu zapravo najbolji kućni ljubimci i malo ko ih ne želi. Međutim pored svojih prednosti ovi ljubimci sa sobom nose i određene obaveze i generalno imaju i svoje mane. Svi su manje više upoznati sa činjenicom da su psi društveniji od mačaka ali ono što možda ne znate jeste da oni daleko više zahtevaju pažnje, vremena pa i novca. Mačke su tip kućnih ljubimaca koji su samostalniji, neće vam oduzimati previše vremena a i definitivno je lakše brinuti o njima. Odluku o kupovini mačke ili psa možda je najbolje doneti u zavisnosti od toga koliko slobodnog vremena imate na raspolaganju kako bi se nekom od ovih krznenih prijatelja posvetili. 

Psi ili mačke?

Psi traže pažnju, vole društvo i ne možete ih ostavljati dugo da borave sami. Kada su u pitanju psi šetnje su obavezne, preporuka je da to budu minimum 3 šetnje na dan. Ovo važi ukoliko imate stan ali i ukoliko posedujete dvorište. Šetnje će dosta značiti psu ali u krajnjem slučaju i vama. Korisne su sa aspekta vaše fizičke aktivnosti jer redovnim šetnjama gubite kilograme a pritom smanjujete holesterol i rizik od dijabetesa. Pored svih ovih koristi imate mogućnost da u šetnjama vašeg psa naučite i da vrši nuždu i time doprinesete da vaš dom bude čistiji. Ukoliko ste tip osobe koja često boravi van kuće dobro razmislite da li je pas za vas.

Ako provodite vreme sa psom potrudite se da to bude kvalitetno provedeno vreme. Ne kažu teko onako da je pas čovekov najbolji prijatelj. Postoje istraživanja koja su pokazala da su svi oni koji su imali pse za kućne ljubimce bolje prolazili u slučajevma depresije, usamljenosti, bolesti, periodima stresa i nervoze. Psi su generalno jako vezani za svoje vlasnike, odani su i ne bi vas izadali nikada. U stanju su da prate u stopu svoje vlasnike, štite ih i da nesebično dele svoju ljubav. Jako su zabavni, društveni, obožavaju igru ali sa druge strane dobro je uspostaviti im i neke granice kako bi se što bolje prilagodili vašem domu i aktivnostima. Psi iziskuju i više novca od mačaka ali i to je donekle logično jer jedu više od njih, žele igru, a i redovno ih treba kupati i četkati. U svakom bolje opremljenom pet shopu danas možete naći svu potrebnu opremu za vašeg psa, počev od kreveta za pse do ogrlica.

Potrudite se da posude za hranu i vodu uvek budu čiste bilo da imate pse ili mačke. Ako se pitate da li je veći pas za stan odmah ćemo vam reći da bez obzira na rasu i veličinu svaki pas može živeti u stanu ali naravno pod uslovom redovnog izvođenja u šetnju. Ako do sada niste imali psa imajte na umu da oni vole da imaju svoje mesto u kući kome se uvek mogu vratiti, udobno smestiti i spavati. Zato nabavite jedan krevet za psa kome će se on rado vraćati i uživati.