Nekoliko korisnih saveta za dolazak šteneta u vaš dom

Dolazak šteneta u vaš dom svakako podrazumeva određenu pripremu kao i informisanje o potrebama vašeg novog člana porodice. Kako bi vaš ljubimac bio zadovoljan i srećan od prvog dana boravka u vašem domu savet je da se dobro raspitate o tome šta bi sve trebalo nabaviti i pribaviti pre samog njegovog dolaska. Donosimo vam par korisnih saveta koji će vam pomoći u tome.

Pre samog dolaska psa u dom

Pre samog dolaska u dom postoji par ključnih stvari koje bi trebalo uraditi. Pre svega odrediti mesto gde će vaš novi ljubimac da spava. Tu postaviti jastuk za psa

Danas na tržištu možete pronaći najrazličitije korpe, jastuke ili krevete za pse. Krevet za psa može biti plastičan, od pruća ili bilo kog drugog adekvatnog materijala. Bitno je da postoji mesto koje je namenjeno njemu u kom će se osećati bezbedno i koje će mu pružiti svu potrebnu toplinu. Posude za hranu treba nabaviti takođe, jedna koja će biti za vodu a druga za hranu. Savet je da birate one posude koje se lako peru i dezinfikuju. Posude treba da budu dovoljno velike, napravljene od netoksičnog materijala i potrebno je držati ih uvek na jednom mestu. Ono što je bitno da napomenemo jeste da posude posle svake upotrebe treba oprati. Štenetu bi ispočetka trebalo davati više obroka, najbolje četiri. Od samog starta učite vašeg ljubimca da ne bira hranu već ako ne pojede ono što ste mu pripremili sklonite posle pola sata i ne dajte mu ništa do sledećeg obroka. Davanje hrane sa stola dok vi jedete nije poželjno kao ni sami međuobroci. Kada je u pitanju nabavka hrane preporuka je da štenetu date onu hranu kojom je već hranjeno ili da se posavetujete sa veterinarom oko eventulano neke druge vrste hrane.

Od stvari koje bi trebali takođe da pripremite jesu igračke. Savet je da one budu dovoljno velike i da ne mogu lako da se pregrizu. Takođe tu su sredstva za higijenu, od sredstava potreban vam je šampon, četka za češljanje dlaka, četkica i pasta za pranje zuba. Sva sredstva za čišćenje trebalo bi skloniti kako štene ne bi došlo u kontakt sa njima i kako se ne bi otrovalo. Za početak nabaviti novine ili specijalne pelene koje će pomoći u samom startu dok vaše štene ne nauči da vrši nuždu. 

Održavanje higijene

Prilikom kupanja baš kao što smo napomenuli potrebno je koristiti isključivo šampone namenjene psima. Vodite računa da tom prilikom sapunica ne uđe u uši, nos ili usta. Takođe veoma je bitno da dobro isperete šampon i posle kupanja da dobro osušite psa. Koristite peškir kako bi uklonili višak vode a zatim psa osušite fenom. Psa ne izvodite u šetnju ili vožnju kolima sa otvorenim prozorom neposredno nakon kupanja. 

Četkanje je jako bitno pre svega sa aspekta zdravlja kože i dlake vašeg ljubimca. Potrebno je redovno četkati psa i ovo važi za sve rase, pogotovu one sa dugom dlakom. U zavisnosti od tipa dlake birate i tip četke. Četkanjem skidate kako prašinu tako i prljavštinu ali ujedno stimulišete cirkulaciju u površinskom sloju kože čime utičete na poboljšavanje ishrane dlake. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *