Pravilnom ishranom protiv anemije

Anemija se uglavnom javlja usled nedostatka gvožđa u organizmu. Gvožđe je jako bitno za naš organizam i njegova uloga u mnogim metaboličkim procesima je nemerljiva. Gvožđe pre svega učestvuje u sintezi hemoglobina koji ima zadatak da transportuje kiseonik od pluća svih ćelija u organizmu. Gvožđe takođe učestvue i u sintezi mioglobina koji predstavlja rezervu kisonika u mišićima ali i mnogih značajnih enzima. Otpornost prema infekcijama se jača takođe zahvaljujući govžđu.

Ako posmatramo količinski, gvožđa u ljudskom organizmu ima oko 3 g. Većinu tog prisutnog gvožđa čini zapravo funkcionalno gvožđe koje ima sve gore pomenute uloge ali ostatak čine zalihe koje su tu kao rezerva. U zavisnosti od toga koliko gvožđa unosimo, koliko zaliha imamo, koliko ga gubimo zavisi i ravnoteža samog gvožđa u našem organizmu. 

Ishrana

Usled nedostatka gvožđa u našem organizmu može se javiti anemija. Prema istraživanjima Svetske zdravstvene organizacije  anemija je jedno od najzastpljenijih globalnih oboljenja koje nastaje usled loše ishrane. Čak se smatra da svaka peta osoba pati od ove vrste oboljenja. Simptomi anemije mogu biti umor, slabost, glavobolja, razdražljivost, jako lupanje srca, iscrpljenost i oni se javljaju uglavnom pre nastanka same anemije. Danas na tržištu mogu se pronaći razni preparati za anemiju. Gvožđe svakako možemo nadomestiti ishranom. Ono što je bitno da napomenemo jeste da pravilnom ishranom možemo sprečiti nastanak anemije i generalno ukoliko se ona pojavi. Ovo je bitno pre svega za sve one koji gube krv na na onaj ili ovaj način, tako recimo imamo žene koje imaju obilne menstruacije, razne osobe koje muče hemoroidi ili čir na želucu i još mnogo toga. 

Ukoliko patite od anemije onda je bitno da u svoj organizam unosite sledeće namernice, žumance, mahunarke, pečurke, iznutrice, ribu, sušeno voće, rotkvice, meso među kojim je bitnije pileće i ćureće. Takođe trebalo bi da konzumirate dosta belog i crvenog luka, zelenog lisnatog povrća, semenki. Imajte na umu da namarnice koje sadrže bakar potpomažu u apsorpciji gvožđa. Nmernice koje sadrže bakar su sir, morski plodovi, jetra, žumance, integralne žitarice, zeleno povrće, trešnje, kajsije, sušene smokve. 

Ono što je takođe bitno spomenuti jeste da preterana količina alkohola svakako nije preporučljiva kod osoba koje su sklone anemiji jer upravo ovo može dovesti do toga. Pored alkohola, ne bi trebalo ni da se previše konzumira kafa, vegetarijastvo, nedovoljan unos voća i povrća, pretervanje kada su u pitanju postovi i dijete za mršavljenje. Potrudite se da unosite što više vitamina c jer on podstiče apsorpciju gvožđa. Preporuka je da se posle obroka popije jedna čaša ceđenog soka od narandže. Izbegavajte kombinaciju namernica koje su bogate gvožđem generalno sa mlečnim proizvodima i mlekom. Najidealnije bi bilo da svaki obrok sadrži meso, ribu, ali i vitamin C. Potrudite se da što više vremena provodite na svežem vazduhu i da pešačite kad god imate priliku za to. 

Revita fe stevia sastoji se od najkvalitetnijeg oblika gvožđa i mogu ga koristiti skoro svi. Namenjen je svim onim ljudima koji žele da poprave svoj imunitet i da održavaju dobru krvnu sliku.