Kako urediti malu kuhinju?

Renoviranje male kuhinje ponekad predstavlja pravi izazov ali uz par praktičnih saveta i trikova i malu kuhinju je apsolutno moguće preurediti tako da izgleda mnogo veće nego što zapravo jeste. Za početak pokušajte da uštedite na prostoru koliko god možete. To možete postići pametnim rasporedom elemenata. Ukoliko imate malu kuhinju kojoj je potrebno renoviranje, ostanite sa nama i saznajte kako na najbolji mogući način to da učinite. 

Minimalizam 

Svima nam je poznat minimalistički koncept, upravo je ovaj koncept najbolji za primenu kada su male kuhinje u pitanju. Preporuka je da koristitie svetle boje i ovo se odnosi ne samo na boju zidova, već i na pločice i uopšte nameštaj u kuhinji. Kod minimalizma bitna je funkcionalnost a nju ćete postići  pre svega pametnim rasporedom kućnih aparata i radne ploče. Ključno je iskoristiti maksimalnu iskorišćenost u kuhinji. Mali kućni aparati su i te kako dobrodošli kada su male kuhinje u pitanju jer primera radi uzmite u obzir da u svojoj kuhinji nemate mesta za više od šporeta sa dve ringle, tada su vam i mikrotalasna i pica pekač ili krčko i više nego dobrodošli. Jedna od popularnijih stvari u poslednje vreme jeste staklo za kuhinju. Ova stakla jako su praktična rešenja za kuhinju i jako su dobra stvar ako planirate da osvežite svoju kuhinju i doprinesete njenom izgledu. Osim što će doprineti izgledu kuhinje sa te estetske strane stakla su izuzetno laka za montažu. Ona se montiraju vrlo lako i kada je kuhinja već montirana. 

Stakla za kuhinju lako se i održavaju, sve što vam treba jeste sredstvo za pranje stakala i krpa. Za razliku od pločica ovo je daleko jednostavnije rešenje jer nema dosadnih fuga i mučnog ribanja. Ova stakla učiniće vašu kuhinju većom nego što ona zapravo jeste. Izbor stakala je zaista veliki pa tako imate mogućnost da uzmete kako one jednobojne tako i one prozirne, sa odštampanom slikom ili šarom sve u zavisnosti šta više preferirate. Prilikom izbora stakala gledajte da se uklopite sa ostatkom kuhinje. Možda najveći problem malih kuhinja jesu male radne površine i nemanje mesta za svakodnevno pripremanje svih onih ukusnih obroka u kojima uživa cela porodica. Rešenje ovog nazovimo problema može biti pult koji može biti zamena i za trpezarijski sto ali u isto vreme mesto koje možemo koristiti kao radnu površinu gde ćemo priprmati sve obroke. Kako bi imali što više mesta za odlaganje stvari savet je da vam gornji kuhinjski elementi idu do plafona. Tako recimo možete odlagati na samom vrhu sve one stvari ili posuđe koje ne koristite često. 

Boje

Kada je minimalizam u pitanju naravno poželjne su svetle boje jer one će vizuelno povećati prostor a vašu kuhinju učiniti upravo većom nego što zapravo jeste. Kao što smo spomenuli stakla povećavaju prostor zato nije loše imati stakla i na kuhinjskim elementima isto tako i na pultu. Sve će to doprineti većem i drugačijem izgledu vaše kuhinje. Ne zaboravite na rasvetu, ona će dodatno učiniti vaš prostor lepšim i većim.