Kako da detaljno očistite svoj dom

Svi vole da im je dom čist i uredan stalno, ali prosto nekada se desi da usled brojnih obaveza ne stižemo da ga održavamo besprekorno čistim. U onim porodicama u kojima ima dece, i to naročito male dece, verovatno je nemoguće da sve bude na svom mestu i blistavo čisto. Čak i onda kada je sve sređeno, u roku od pola sata vaša kuća ili stan biće stanju haosa , jer će svuda biti razbacane igračke, garderoba, kao i čaše i ostalo posuđe. 

Kada krenu topliji dani i sunčeva svetlost nam obasja sve prašnjave delove kuće, vreme je za detaljno čišćenje svih prostorija u domu. Preporuka je da odvojite jedan dan i da se dobro organizujete. Nekoliko dana ranije kupite sva potrebna sredstva za čišćenje ili napravite svoje sredstvo ako imate neki dobar recept. Neko najviše voli da bude sam dok čisti, dok drugi vole društvo. Kako god vam prija, vi tako i uradite, pustite omiljenu muziku i polako krenite u akciju.

Zamena sezonske odeće i obuće

Spremanje sezonske odeće je prilično jednostavan posao, ali ipak treba da imate neka pravila kao i plan kako ćete to obaviti prilično brzo. Toplije vreme zahteva odlaganje i pravilno skladištenje kaputa, zimskih jakni, džempera, čizama i ostale toplije odeće i obuće. I obrnuto, odnosno kada pakujemo laganije stvari da bi ih zamenili toplijim, zimskim komadima.

Redovno provetravajte ormare, ali i trudite se da budu čisti, kao i kutije ako u njih odlažete neke delove garderobe. Ako nemate dovoljno mesta u ormarima, pa kutije sa  složenom obućom i odećom odložite u prostoriju koja je suva pre svega ali i dovoljno hladna. Svi ovi koraci će omogućiti da vaša garderoba ostane u istom stanju kao kada ste je upakovali i odložili.

Krupniji komadi nameštaja

Kada su u pitanju glomazni delovi nameštaja, poput dvoseda, troseda, ugaonih garnitura, ormara i komoda, oni nisu nešto što se čisti neprestano, već samo kada ih namenski pomerite zbog detaljnog čišćenja, prostor ispod ugaone ili troseda, ali i iza njih sigurno je mesto na kom se prašina neprestano taloži. Isto je i sa ormarima i velikim komodama. Kada ih pomerate, potrudite se da ih očistite sa svih strana detaljno, i da ih takođe detaljno usisate, od paučine i prašine. 

Poželjno je i da jednom godišnje odradite dubinsko čišćenje kreveta, dušeka, fotelja, odnosno svih komada za sedenje i spavanje. Sada je idealno vreme, kada već vršite detaljnu generalku svega u kući. Na ovaj način vaši kreveti i ugaona garnitura, biće osveženi, čisti i pre svega zdravi za vas i vašu porodicu. 

Prozori i zavese

Prozori su prvi na udaru kada krenu topliji dani, jer se svaka trunka nečistoće odmah primeti na njima. Bilo da imate drvenu, pvc, ili alu stolariju detaljno ih očistite, kao i delove oko prozora, i podprozorske daske. Spoljni simsovi su podložni čestom prljanju pa i njih nemojte nikako preskočiti. Isti slučaj je sa roletnama, naravno onim delovima koji su vam pristupačni i koje možete lako da dohvatite krpom. 

Zavese skinite i operite u mašini, ili ih odnesite na hemijsko čišćenje. Održavanje rolo zavesa, ako ih imate, uvek obavljajte prema uputstvu na etiketi. Redovno skidajte prašinu, a detaljnije ih čistite usisivačem i vlažnom krpom umočenom u blagi deterdžent. Paročistač je odlično sredstvo za održavanje rolo zavesa, kao i za podove, prozore i pojedine komade nameštaja. Paročistač efikasno uklanja duvanski dim, kao i mirise od hrane ali i bakterije koje se mogu pronaći na raznim materijalima i površinama. Kada konstantno i pravilno sprovodite održavanje, rolo zavesa će trajati godinama i ulepšavaće prostoriju u kojoj se nalazi.

Podovi i tepisi 

Sve tepihe, ukoliko ih imate u kući, nekoliko dana pre čišćenja doma odnesite u tepih servis na pranje. Ako imate manje stazice, onda ih i vi sami možete oprati u mašini za pranje veša. Rasklonite prostor, odnosno podignite stolice i sve što se nalazi na podovima, kako biste ih lakše i brže očistili. Prvo sve podove dobro usisajte, a zatim ih uz pomoć briska i nekog sredstva koje je specijalno napravljeno za čišćenje podova detaljno operite.

Vodite računa da dobro iscedite krpe ili briska pre pranja, pogotovo parketa, jer on ne voli mnogo vode i može se podići usled velike vlage. I za podove je pogodan paročistač, pogotovo za pločice kako u kupatilu, tako i u kuhinji ili celom domu. Paročistač je idealan i za čišćenje zidnih pločica, jer uklanja bakterije i ostavlja blistavo čiste površine. 

Ne zaboravite detalje 

Kada ste odradili najveći i najteži deo posla, ostaje vam da detaljno prebrišete sve figurice i ostalu dekoraciju, i da ih vratite na svoje mesto. Sve jastučiće, prekrivače kao i drugu tekstilnu dekoraciju operite u veš mašini. Na kraju vam ostaje da uživate u vašem blistavo čistom domu.