Opremanje kuhinje

Kada je u pitanju opremanje kuhinje, pored estetskih rešenja prijatnih oku, od velike je važnosti i da prostor bude funkcionalan. Verovatno ćete mnogo lakše odabrati boje i odlučiti se za stil koji želite da bude zastupljen u vašoj kuhinji ili npr. tip ugradne rerne koji želite, ali uz malo truda i dobre organizacije, jedna od vaših omiljenih prostorija u stanu može zaista da se pretvori i u lepo organizovan, funkcionalan i praktičan prostor.

Za kakve boje se odlučiti?

Na samom početku, pitanje koje se ne tiče previše funkcionalnosti, ali je svakako bitno za sveukupni utisak koji će vaša kuhinja ostaviti, kako na vas, tako i na druge. Kada su u pitanju boje, svakako je preporuka da se ne vodite previše trenutnim trendovima (mada vam i oni idu na ruku, jer trenutno, gotovo da su zastupljene sve boje u uređenju enterijera), jer činjenica je da su prolazni, a kuhinja se izrađuje da traje godinama, pa i decenijama, tako da je najbolje da se odlučite za one boje koje vama prijaju, stvaraju vam osećaj mira i opuštenosti. 

Beli, bež, i uopšte svetli tonovi, npr. sive ili mint zelene nijanse izuzetno su praktični i lako uklopivi uz ostatak stvari i nameštaja (a ovo je naročito bitno ukoliko je vaša kuhinja povezana sa trpezarijom i dnevnom sobom), a lakši su i za održavanje. Ipak, i tamniji tonovi imaju svojih čari, kako u klasičnim braonkastim i nijansama boje drveta, tako i u npr. modernim crnim nijansama, koje se opet lako mogu uklopiti i sa drugim bojama.

Kuhinjski uređaji

Ono što će vašu kuhinju svakako učiniti funkcionalnom jesu kvalitetni i praktični uređaji kojima ćete je opremiti.  Budite pažljivi pri odabiru većih uređaja poput frižidera, šporeta, mašine za pranje sudova, ali i pri odabiru sudopere, jer to su stvari koje moraju biti kvalitetne i trajati. 

Mali kuhinjski aparati takođe su važni, jer će olakšati svakodnevno funkcionisanje i ubrzati pripremu hrane, ali i ovde morate biti pažljivi – ukoliko želite dobro organizovan i funkcionalan prostor, trudite se da se uzdržite od pretrpavanja istog. Odlučite se za nekoliko ključnih uređaja, onih koje ćete zaista često i koristiti, a preskočite kupovinu aparata koji su proizvod trenutnih trendova, i biće upotrebljeni svega par puta. Doduše, i ovo je stvar ličnih preferencija, pa odabir svakako pravite u skladu sa svojim potrebama i željama.

Aspirator kao neophodnost

Ono bez čega moderno opremljene kuhinje postaju nezamislive jesu i aspiratori. Ovi uređaju predstavljaju neverovatno olakšanje kada je u pitanju eliminacija mirisa koji nastaju tokom kuvanja, prženja itd. U kuhinjama koje nemaju prirodnu ventilaciju apsolutno su neophodni, ali i u onima koje imaju prozor, od velike su pomoći, a naročito ukoliko živite u prostoru koji je organizovan po tzv. open space sistemu gde su kuhinja, trpezarija i dnevni boravak povezani.

Srećna okolnost je i što se poslednjih godina puno pažnje pridaje i lepom dizajnu ovih uređaja, pa će moderni aspiratori, pored svoje praktične namene, značajno doprineti i estetskom momentu u vašoj kuhinji. Izbor modela je ogroman, tu su ugradni, ugaoni, centralni ostrvski, kao i plafonski aspiratori

Izbor je zaista ogroman, i kada su boje, stilovi, ali i uređaji u pitanju, ali svakako je najvažnije da vaša kuhinja bude vaš odraz i mesto na kom ćete se osećati prijatno i uživati u pripremi kako kulinarskih specijaliteta, tako i onih običnih, svakodnevnih jela.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *