Novogradnja ili starogradnja u Beogradu – šta odabrati?

Kada se razmatra prodaja stanova u Srbiji, Beograd je najveće tržište nepokretnosti u Srbiji kojr nudi raznovrsne nekretnine, različitih cena. Pored cene po kvadratu koja čini značajnu razliku između starogradnje i novogradnje, šta još treba da znaju budući kupci? Da li je bolje uložiti više u startu pa kupiti nov stan ili to nije mudra odluka?

Kada se traži stan na prodaju u Beogradu ukupna vrednost je jedna od najvažnijih kategorija, ali sve više budućih stanovnika traži dodatne sadržaje da bi se odlučili za život u određenom naselju našeg glavnog grada.

Beograd je veliko gradilište!

U Beogradu niču stambeno-poslovni kompleksi širom čitave teritorije. Najpoznatija lokacija je „Beograd na vodi“ gde se uprkos visokoj ceni traži stan više. Reč je o prostranom novoizgrađenom naselju koje ima sve što jednom urbanom Beograđaninu treba – pogled na reku, uređena šetališta, dobru putnu vezu, dovoljno mesta za parking…i za to pojedini plaćaju i preko 9.000 eura za kvadrat.

Ipak, za m2 novogradnje u manje poznatim zgradama treba izdvojiti i među 2.000 i 2.500 eura za kvadrat. Što je stan dalje od užeg centra grada to će i cena biti povoljnija.

Ono što je vlasnicima stanova važno je da pronađu uređeno naselje, sa dobrom putnom mrežom i dovoljno parking mesta. Kupci sve češće traže mnogo veću komociju i ugodnost stanovanja za izdvojen iznos koji je među najvišima u Srbiji.

Starogradnja u Beogradu

Beograd na fasadama ima iscrtanu istoriju svog grada. Takav fasadni ikonopis se može sresti samo u pravim metropolama koje postoje vekovima. U užem centru grada se nalazi najveći broj takvih zgrada koje svojom lepotom očaraju kupca i budu prvi izbor. Zapravo, centar je popunjen starogradnjom i mesta za nove zgrade gotovo da i nema.

Pretragom „prodaja stanova Beograd“ za stanove u centru treba da izdvojiti i preko 2.500 evra za kvadrat, ali i pored toga oni su i dalje atraktivni. Njihova lokacija ih čini popularnima jer se nalaze u blizini nekoliko fakulteta, urbanog dela grada i najbolje putne povezanosti sa svim drugim opštinama.

Ipak, prenaseljenost centra donosi veliki problem sa slobodnim mestima za parkiranje kojih je jako malo. Postoji čak i posebno tržište gde se obavlja kupoprodaja garaža i parking mesta koje se kreću i do 2.000 eura za prostor od 12 kvadrata (na Novom Beogradu).

Kupce starih stanova će čekati i unutrašnje renoviranje pa je važno napraviti dobru finansijsku konstrukciju jer starogradnja traži dodatno ulaganje i nakon kupovine.

Agencija za promet nekretninama – brži put da idealnog stana!

Pošto beogradsko tržište nekretnina sadrži na hiljade oglasa koji počinju „prodaja stanova Beograd“ teško je izdvojiti najbolje opcije, naročito ako kupci nemaju jasno definisanu želju o lokaciji ili kvadraturi stana.

Agent za kupoprodaju stanova će saslušati želje kupca i ponuditi najbolje opcije za ličnu posetu. U slučaju da nema odgovarajuće nekretnine, agent može nastaviti potragu u ime kupca i uštedeti mu vreme koje bi morao da izdvoji. Ovo je opcija koja odgovara i Beograđanima, ali i je naročito dobra za one koji tek planiraju selidbu u glavni grad jer ne moraju da dolaze više puta u bezuspešnoj potrazi za stanom.Konačna odluka je na kupcima koje biraju stan. Obe varijante imaju i prednosti i mane, a idealan stan je onaj koji ispunjava sve zacrtane želje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *