Uređenje male kuhinje

Mala kuhinja je realnost mnogih. Ipak, uz dobru organizaciju i takav postor može biti maksimalno funkcionalan i zadovoljiti sve potrebe, ali je neophodno obratiti pažnju na nekoliko stvari.

Boje

Kada su u pitanju manji prostori odavno je poznato da će ih svetle boje učiniti vizuelno većim. Bele kuhinje su već nekoliko godina izuzetno popularne, kako zbog estetskog momenta, prozračnosti i elegancije koju pružaju, tako i zbog praktičnog aspekta – lakše su za održavanje, jer se prašina na belim površinama manje vidi. Pored bele, u obzir dolaze i različite nijanse bež boje, ali i svetlije sive nijanse. Svaka od ovih boja pružiće jednostavan i umeren izgled vašoj kuhinji, koji se zatim može lepo oživeti detaljima, a ujedno će prostor delovati veće nego što bi to bio slučaj sa nekom tamnijom bojom.

Funkcionalnost

Kako bi manji prostor bio dobro organizovan i funkcionalan neophodno je više pažnje posvetiti rasporedu, kuhinjskim elementima, uređajima koje ćete koristiti. Možda će biti neophodno da se prostor organizuje nešto drugačije od uobičajenog, kako bi bio što funkcionalniji, a tada npr. mogu dobro doći ugradne ploče, jer ćete možda jednu takvu postaviti na jednom mestu u kuhinji a rernu na sasvim drugom, i tome slično.

Poželjno je da se visina zidova u manjem prostoru iskoristi u potpunosti, i to tako što ćete postaviti viseće kuhinjske elemente do samog plafona, kako biste dobili što više prostora za odlaganje kog nikad nije dosta. Ugradne mašine za sudove takođe su odlično rešenje, jer ćete preko njih postaviti ploču koja može biti  dodatni deo radnog prostora u vašoj kuhinji.

Kada smo kod funkcionalnosti, ovo pitanje postaje naročito značajno u novijim stanovima koji su mahom organizovani po sistemu otvorenog prostora (open space) gde su dnevni boravak i trpezarija povezani sa kuhinjom, odnosno predstavljaju celinu. U ovakvim prostorima pravi je izazov eliminacija mirisa koji nastaju tokom kuvanja, prženja i slično. Zbog toga idealno rešenje predstavljaju aspiratori. Danas ih ima u svim veličinama, bojama, oblicima. Tako da je zaista lako uklopiti ih u bilo koji prostor i maksimalno iskoristi sve benefite ovakvog uređaja, pa čak i ukrasiti prostor njime, jer se na tržištu mogu pronaći i npr. dekorativni zidni aspiratori. 

Održavanje ovakvih uređaja takođe nije komplikovano, lako se mogu pronaći i filteri za aspiratore, koji se mogu po potrebi zameniti i vratiti u upotrebu možda i neki stariji uređaj.

Još jedna od stvari na koje treba obratiti pažnju pri uređenju male kuhinje jeste i količina posuđa i malih kuhinjskih aparata poput blendera, seckalica, sokovnika i tome slično. Kada je u pitanju posuđe, definitivno se treba uzdržati od gomilanja istog. Odlučite se za nekoliko šerpi i tiganja odgovarajućih veličina koji će poslužiti za pripremu svih jela koja inače spremate. Nisu vam potrebne npr. tri šerpe iste ili približnih veličina. Ovaj princip primenite i na ostalo posuđe. 

Od malih kuhinjskih aparata odlučite se za one koje ćete često upotrebljavati, u skladu sa svojim potrebama, a eliminišite one koji su u upotrebi samo jednom, ili dva puta godišnje. Tako ćete dobiti značajno funkcionalniji prostor u kom ćete moći sa uživanjem da spremate svoja omiljena jela.

One thought on “Uređenje male kuhinje

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *