Ključne stvari prilikom kupovine stana

Kupiti stan je vrlo važna i velika stvar u životima svih nas. Mnogi o kupovini sopstvenog stana sanjaju godinama, jer im to deluje prilično nedostižno. Mnogima je to jedini cilj u životu. To je dakle, u svakom slučaju velika odluka. I zato treba odigrati najpametnije moguće. A mi vam u nastakvu predstavljamo ključne stavke prilikom biranja i celog procesa kupovine stana. 

Odaberite dobru agenciju za nekretnine 

Dobro se raspitajte koja agencija za nekretnine je odlična, jer će vam to uštedeti i vreme i živce, posebno ukoliko niste iz te priče i posebno ukoliko kupujete nov stan. Dakle, agencija za nekretnine praktično sve radi za vas. Naravno da ćete da uložite dodatni novac, ali ne gledajte na to kao na trošak, gledajte na to kao pametno ulaganje i uštedu vašeg vremena i zaista uštedu vaših živaca. 

Potražite pomoć advokata za nekretnine 

Pored dobre agencije za nekretnine, zaista vam je potreban i advokat za nekretnine. To je osoba koja mora da bude uz vas tokom celog procesa. Advokat za nekretnine se razume u zakon i važeće propise mnogo bolje nego vi, a svakako i bolje nego agencija za nekretnine. Advokat treba da bude tu da vas usmeri, ukoliko krenete na pogrešnu stranu ili ukoliko izaberete stan koji nikako nije pravno pogodan. Svi se mi nekada prebrzo zalećemo i ne pogledamo sve stavke. I nije samo važno dobro promisliti, jer kada nismo u toj materiji nema potrebe ni da mislimo. Najvažnije od svega je imati pravu osobu i pravu podršku. Podrška u vidu advokata za nekretnine nikada neće biti promašaj. 

Budite realni i ne očekujete previše 

Vrlo važna stavka od onog trenutka kada se odlučite na kupovinu stana jeste da budete realni u svojim očekivanjima. Naime, ne možete očekivati savršen stan za minimalne pare. Ne možete očekivati da će nešto tek tako pasti s neba, ne možete očekivati da će vam se stan sam pronaći. Takođe, nemojte nikako očekivati da svi žele da vam ponude savršen stan, jer oni koji prodaju stan naravno da će se potruditi da svi pomisle da je taj stan savršen za vas. Budite realni i uvek pratite samo činjenice. 

Ne vagajte godinama

Nije rešenje ni biti pažljiv previše, jer se nekada kupovina stana svodi na godine potrage. Ukoliko ste previše detaljni i smeta vam svaka sitnica, onda vi nikada i nećete kupiti stan. Vaganje godinama da kupite jedan stan je previše. Razumemo naravno da tražite nešto idealno, ali po vašim standardima onda idealno ne postoji. Krenite u potragu, kupite stan koji vam se najviše dopada, iako nije idealan i eto rešenja! Vi ga kasnije možete prilagođavati onako kako vi želite i u tome i jeste poenta. Da od stana, koji  vam se u prvom trenutku nije toliko svideo, napravite stan, koji će biti samo vaš. 

Odredite prioritete

Kada želite da kupite stan odredite prioritete. Šta vam je najvažnije? Da ima školu blizu? Da busevi staju u blizini? Da ima parkić ispred zgrade? Da zgrada ima lift? Dakle, napravite spisak stvari koje su vam najpotrenije i bez kojih nećete kupiti stan. Samim tim izbor ćete svesti na minimum i biće vam lakše da izaberete, a ujedno će se i brže pojaviti stan baš po vašoj meri. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *