Gde jesti u Beogradu?

Svako ko je bar jednom posetio glavni grad Srbije – Beograd došao je u dodir sa jednim od najstarijih krajeva grada, poznatim po izvrsnim jelima i specijalitetima.  Skadarlija, po kojoj su ispevane mnoge pesme, predstavlja boemski kraj u kome je su svojevremeno svoje dane provodili i mnogoi istaknuti ljudi iz sveta kulture. Đura Jakšić svakako je jedan od najpoznatijih. Pored tog meraklijskog duha koji ne jenjava, Skadarlija je dobila i obrise modernog duha, što se najbolje uočava u velikom broju retro kafića i murala koji krase stare zgrade ovog grada. 

Zato ne treba da iznenađuje zašto svi koji pohode našu prestonicu obavezno svrate i u Skadarliju.  

Restorani u Skadarliji 

Gde jesti u Skadarliji postalo je obavezujuće pitanje za sve turiste, strane i domaće. Restorani u Skadarliji čuvaju stari duh i pre svega tu tradiciju oličenu u domaćim jelima i specijalitetima koji sve koji ih jednom probaju ne ostavljaju ravnodušnim. Od domaćeg pasulja i prebranaca, do dobrih starih srpskih salata, lučene paprike uz bogato predjelo dopunjeno kojom čašicom šljivovice. Čitava atmosfera dobija kulminaciju kada se čuju i starogradske pesme, te gosti imaju utisak da su se vratili nekoliko decenija unazad. Ambijent restorana u Skadarliji ne gubi svoju autentičnost, osim što se dopunjuje nekim neophodnim sitnicama, ali se zadržava ono starinsko kroz karirane stolnjake, lamperiju i prigušena svetla. Ukoliko se pogledaju pregledi i komentari na drušvenim mrežama može se primetiti da je najviše pohvala upućeno upravo pomenutim objektima. Restorani u Skadarliji već nekoliko godina unazad jesu odgovor na pitanje gde jesti u Beogradu. 

Proslave u Skadarliji

Pored redovnih obroka koje možete obedovati u ovom delu grada, imate priliku i da organizujete neku privatnu proslavu u Skadarliji. Zakupite jedan od restorana za svoje potrebe i uživate u jedinstvenom i čarobnom prostoru. Sve je više i kolektiva, posebno onih manjih, koji se odlučuju da svoje novogodišnje druženje upravo obeleže u ovom delu grada. Proslave u Skadarliji nisi novina, jer su se praktikovale i u vreme stare Jugoslavije. Draž Skadarlije jeste i njena pozicija, odnosno lokacija, koja je ni manje ni više u samom centru grada. 

Veliki izbor međunarodnih specijaliteta

Naravno, Skadarlija nije jedino mesto u Beogradu gde se može naći dobra klopa, što bi rekla mladež. S obzirom na to da je Beograd metropola, zastupljen je veliki broj internacionalih restorana gde se može uživati u jelima dalekih zemalja. Od italijanskih, preko meksičkih, indijskih do libanskih specijaliteta, za svakog po nešto. 

Peciva i pice 

Za one koji više vole da pojedu nešto s nogu, tu su i picerije, špageterije, pabovi, kao i sijaset mini pekara koje nude sveže pecivo i druge poslastice. Za sladokusce tu su poslastičarnice u kojima se mogu probati neke od najlepših torti sa ovih prostora. 

Bez obzira da li ste u Beogradu na jedan ili nekoliko dana, kada je reč o hrani, ne brinite, gladni ostati nećete. U svakom trenutku ćete naći neko mestašce koje je otvoreno i koje će vas napojiti. Bilo da je u pitanju, stara pekara ili pak restoran u Skadarliji

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *