Kako kuću učiniti toplijom?

Rastući troškovi energije glavobolja su za mnoge porodice. Hladni domovi su velika stvar za mnoge vlasnike kuća i iznajmljivače. Ne samo da vas to sruši, već dugi periodi hladnih temperatura takođe mogu imati štetan uticaj na imuni sistem; što otežava borbu protiv virusa i infekcija. Budite srećni, zdravi i topli ove godine uz ove vrhunske savete kako da vaša kuća bude toplija.


Zašto je moja kuća tako hladna čak i sa uključenim grejanjem?

Pogledajmo 5 najverovatnijih uzroka hladnih domova u Britaniji i kako ih otkloniti.

Pozicioniranje nameštaja

Kruženje toplog vazduha oko vašeg doma je ključ za duže zadržavanje topline. Blokiranje osnovnih ventilacionih otvora nameštajem i previše nameštaja na pogrešnim mestima sprečava cirkulaciju vazduha i dostizanje željene temperature. Ovo takođe opterećuje sistem grejanja, jer jače radi na zagrevanju imovine, što će dodatno povećati račune za energiju.

Rešenje

– Prilagodite raspored prostorija, vodeći računa da postoje odgovarajući razmaci između nameštaja i zidova

– Izbegavajte pokrivanje radijatora vlažnim pranjem i zavesama

– Otvorite zavese širom dana da biste iskoristili grejanje sunčeve svetlosti.

Održavanje grejanja

Možete li se sjetiti kada je zadnji put servisiran bojler ili kada su radijatori iskrvarili? Toplovodni radijatori moraju da se ispuštaju najmanje jednom godišnje, a gasni kotlovi treba da se servisiraju svakih 12 meseci radi optimalnih performansi. Ovo bi trebalo religiozno držati na vrhu, jer niko ne želi da se jednog dana probudi u kotlu koji više ne radi!


Rešenje?

– servisirati kotlove na svakih 12 meseci

– Odzračite radijatore najmanje jednom godišnje

– Menjajte filtere peći svakih 90 dana

– Čistite električne grejače svake 2 nedelje

– Čistite sezonske grejače podnožja.

Izolacija

Znakovi upozorenja podizolirane kuće uključuju hladne podove, plafone i zidove, brzi pad temperature kada se grejanje ne koristi, neujednačene temperature u određenim prostorijama, spiralni računi za energiju, oštećenje ledenih brana (nakupljanje led na nadstrešnicama nagnutih krovova), voda koja dolazi kroz tavan, oštećena izolacija (npr. mrvičasta) i invazije štetočina.

Rešenje
– Čvrsta izolacija zida

– Izolacija šupljeg zida

– Podna izolacija

– Izolacija potkrovlja

– Izolacija ravnog krova

Prozori i vrata

Pukotine i praznine na neefikasnim prozorima, vratima i zastakljenim nastavcima, kao i neefikasno zastakljivanje, mogu propustiti do 40% toplote vašeg doma, uzrokujući gorke promaje u celoj kući.


Rešenje

– Ispunite spoljne pukotine i praznine oko prozora i vrata

– Dodajte vremensku traku

– Postavite četke za uklanjanje propuha na vrata

– Napravite sami izuzeće za nacrte

– Ažurirajte jednostruko ostakljenje i stare jedinice modernim sekundarnim, dvostrukim ili trostrukim ostakljenjem sa ocenom A-C

– Zamenite oštećene prozore i vrata, uzimajući u obzir napredne, termički slomljene aluminijumske okvire za optimalne energetske performanse i trendovski izgled „više stakla, manje okvira“ . Aluminijumski prozori su energetski efikasni i daju veliku ustedu energije.

– Nadograditi neefikasne zastakljene produžetke modernim zamenama za krov zimskog vrta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *