Uzročnici i simptomi koje izazivaju heliko bakterija i ešerihija koli

Bakterije koje se redovno pominju kao uzročnici tegoba: ešerihija koli i heliko bakterija. Delovanjem, negativnim, na ljudski organizam, postale su veoma poznate, budući da izazivaju brojne probleme i onemogućavaju normalno, svakodnevno funkcionisanje. Ono što je najvažnije jeste na vreme prepoznati simptome i javiti se lekaru kako bi se na pravovremen i brz način ustanovila dijagnoza i započelo lečenje, te otklonile sve postojeće tegobe koje narušavaju zdravlje i čine osobu nefunkcionalnom u svakom smislu.

Ešerihija koli

Kada se govori o ešerihiji koli, govori se o bakteriji koja normalno nastanjuje ljudski organizam i potpomaže mu u vršenju određenih procesa. Međutim, neki sojevi ove bakterije nisu prijateljski naklonjeni prema ljudskom zdravlju zbog čega nastaju određene tegobe i smetnje. Ešerihija koli se može uneti, tj. zaraza je moguća preko mlevenog mesa i uopšte konzumiranja mesa koje nije dovoljno termički obrađeno. Ovo važi i za namirnice koje su oprane kontaminiranom vodom ili su rasle u kontaminiranom području, što ujedno znači da i voda može biti kontaminirana. Uz sve ovo, ešerihija koli se može preneti i sa čoveka na čoveka.

Period kada se osete prvi simptomi nastaje brzo, svega dva do pet dana od momenta zaraze. Neki najuočljiviji i karakteristični simptomi jesu grčevi u stomaku, mučnina, dijareja, i to sa primesama krvi, osećaj zamora, a može se dogoditi i da blago povišena telesna temperatura. Ešerihija koli izaziva i urinarne infekcije koje prati oteženo mokrenje, peckanje i bol pri mokrenju, što zahteva brzu reakciju lekara i uzimanje određene terapije. Ono što je dobro jeste da se pacijenti već nakon nekoliko dana od početka lečenja osećaju mnogo bolje i zdravstvene tegobe brzo nestaju. 

Više o ešerihiji koli možete pročitati u ovom tekstu

Bakterija koje nije tog tipa, pak, već pravi dugotrajnije probleme jeste heliko bakterija.

Heliko bakterija

Decenije istraživanja bile su potrebne da se otkrije da je najčešći uzročnih gastritisa, čira na želucu ili dvanaestopalačnom crevu, pa čak i uzročnik karcinoma želuca, heliko bakterija. Shodno otkriću, radi se o mladoj bakteriji koja je postala poznata pre oko 15 godina, a koja je nazvana „nesrećnom“. Naziv joj je dat jer opstaje u uslovima koji su, može se reći, nemogući za život.

Svojim delovanjem, heliko bakterija utiče na pojavu bolova u želucu, gastritisa, čira, a zahteva ozbiljan pristup lečenju kako bi se uspešno otklonila. 

Heliko bakterija je prisutna u organizmu brojnih osoba na svetu, ali se ne manifestuje kroz simptome i oboljenja kod svih. Da li će se to dogoditi ili ne u najvećoj meri zavisi od stila i načina života, a problemima usled njene pojave najpodložniji su pušači i osobe koje konzumiraju alkohol. Simptomi koji ukazuju na njeno postojanje su mučnine i povraćanja, bolovi u želucu ili crevima, loš zadah koji se teško „maskira“, nadimanje i osećaj tereta u želucu, dijareja, gorušica, osećaj pečenja u želucu i stomaku. Dijagnoza zahteva urađene analize nakon čega se pristupa lečenju. 

Više o heliko bakteriji i metodama za njeno lečenje prirodnim putem možete pročitati ovde