Satelitski provajder donosi kablovske kanale i internet u zabačenim krajevima

Šta je satelitski provajder i koje su njegove prednosti?

Sateliti predstavljaju najefikasnije sredstvo za emitovanje televizijskih i radijskih kanala u svetu. Satelitska televizija omogućava veliku pokrivenost signalom što je veoma važno u ruralnim područjima gde nije moguć drugi oblik prijema TV signala kao i veliki raspon programa koji nisu dostupni zemaljskim TV prijemnicima ni kablovskim televizijama. Iako se satelitom pokriva veliko područje, za kvalitetan prijam signala i dalje je potrebna optička vidljivost između satelita i prijemne antene. Broj programa koji se mogu pratiti zavisi od satelita na koji smo usmerili antenu, pa tako varira između desetakl pa do preko par stotina programa. Programi mogu biti slobodni odnosno besplatni za gledanje  ili kriptirani, čiji se sadržaj naplaćuje i nisu slobodno dostupni, već im se pristupa pomoću uređaja za dekripciju. Prednosti satelita takođe potvrđuje istraživanje tržišta koje pokazuje da je satelit postao vodeća TV infrastruktura u Evropi. 

Veći broj tematskih progrma kao i direktni prenosi uživo, samo su neke od velikih prednosti satelitske televizije, zbog čega se i ubuduće očekuje dalji rast satelitskih usluga. Pored ove prednosti, postoji i prednost HD audio i video kvalitet. Poslednja prednost koju mnogi navode jeste cena.

Kompanija Total TV

Ova kompanije je 2007. godine uvela novi, satelitski način prijema TV signala koji je namenjen svima koji nisu u mogućnosti da televiziju prate putem kablovske mreže. Total Tv paketi nude preko slobodnih TV i radio kanala sa satelita Eutelsat 16A, Hot Bird ili Astra i pristupačnost na svakom mestu. Ova kompanije je jedna od najvećih i najznačajnijih provajdera digitalne satelitske televizije na Balkanskom poluostrvu. 

Cena satelitskog provajdera je različita od kompanije do kompanije, ali su te razlike veoma male. Takođe, u većini ovakvih kompanija postoje određeni paketi koje korisnici mogu izabrati i na taj način naći sve što im je potrebno na jednom mestu. Cena televizije u kompaniji Total TV zavisi od broja kanala koje poseduje, i ona iznosi od 895 dinara do 2095 dinara. Međutim, postoje i akcijski period pa je za ovu vrstu usluge cena oko 699 dinara na 12 meseci. Nakon što istekne 12 meseci, cena se povećava na onu sumu koja je predviđena potpisanim ugovorom. Pored ovih akcijskih cena, i stari korisnici koji su ranije već potpisali ugovor i koji hoće da obnove ugovor mogu da dobiju određene privilegije kako bi i te korisnike zadržali. 

Sa druge strane, postoje i paketi koji su dosta povoljni. Naime, u Total TV kompaniji postoje dva različita paketa i njihova cena iznosi 2495 dinara i 3095 dinara. U taj paket, pored televizije ulazi i telefon, kao i Total TV internet. Naravno, cena zavisi od brojnih faktora kao što su: broj kanala koje korisnik želi, brzina interneta, telefon, itd. Pored toga, postoje i određeni kanali koje korisnik može da otkupi za određenu sumu novca, kao što su neki kanala zabavnog ili sportskog karaktera. Često se dešavaju i da ovi paketi budu na akcijskoj ceni, i ona iznosi oko 1599 dinara na 12 meseci, a onda se nakon toga vraća predviđena suma.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *