Korisne informacije vezane za 11. i 12. nedelju trudnoće

U jedanaestoj nedelji još uvek ste u prvom trimestru, ali se polako približavate drugom. Početak jedanaeste nedelje i dalje je treći mesec i prošlo je oko 70 dana od vaše poslednje menstruacije. Već ste se navikli na trudničke simptome, a verovatno ste prevazišli one najteže tegobe poput jake mučnine. I dalje su prisutne promene raspoloženja, a hormoni u ovoj nedelji mogu stvoriti i glavobolje. 

Babymoon

Mnogi budući roditelji odlučuju se za putovanje u toku trudnoće. Po uzoru na honeymoon nastao je naziv babymoon i označava putovanje u dvoje sa trećim članom u stomaku. Pod uslovom da trudnoća teče uredno lekar će vam reći da je jedanaesta nedelja pravi trenutak za ovo romantično putovanje. Smatra se da je najrizičniji period trudnoće prošao i da su kretanje i putovanje bezbedni. Roditeljima će svakako prijati ovakav vid odmora i opuštanja. Ovo je prilika da sa partnerom razgovarate o promenama koje vas očekuju, da planirate na koji način želite da organizujete ostatak trudnoće i što je najvažnije da se zajedno radujete dolasku novog člana porodice. 

Dvanaesta nedelja trudnoće

Polako se približavate kraju prvog trimestra, tačnije ovo je poslednja nedelja prvog trimestra. Stomak raste, pa se javljaju povremeni bolovi u leđima. Noću vas mogu iznenaditi grčevi u nogama, pa unosite dovoljno kalijuma, ima ga u paradajzu i bananama. I pored ovih tegoba, počinje jedan lakši perido trudnoće. Vrednost hcg hormona opada, pa se kod većine trudnica mučnine smanjuju ili nestaju. 

Vreme je za kupovinu

I dalje ste u trećem mesecu, beba raste, a sa njom i vi. Beba je sada veličine kajsije i zaobljen donji deo stomaka se najverovatnije već vidi.  Promene su neminovne, pa je pravo vreme za izbor nove garderobe. Dobro će vam doći udobni komadi od kvalitetnih materijala, šire tunike, komotne rastegljive pantalone i lepršave haljine. Obratite pažnju i na veš. Gaće bi trebalo da budu pamučne i da ne smetaju stomaku koji raste. Izbor grudnjaka važan je jer ćete ga nositi bar još šest meseci, a tokom celog tog perioda grudi će vam biti posebno osetljive. Ne zaboravite i na udobnu obuću i tako se spremite za oticanje stopala koje vas očekuje. Štikle u trudnoći nisu dobar izbor. 

Ultrazvuk i dabl test u dvanaestoj nedelji

Dvanaesta nedelja trudnoće najčešći je termin za najvažniji ultrazvučni pregled u trudnoći. Termin porođaja sada se može preciznije utvrditi, a još važnije, saznaćete detalje o razvoju bebe. Dvanaesta nedelja pravo je vreme i za dabl test. Uz ekspertski ultrazvuk dabl test otkriva promene i poremećaje u broju hromozoma i samim tim utvrđuju rizik za pojavu Daunovog sindroma. Na osnovu rezultata lekar će utvrditi da li u daljem razvoju trudnoće treba uraditi tripl test ili amniocentezu. 

Saveti

Nastavite sa zdravim navikama. Krećite se koliko vam to prija, uvedite vežbe ili jogu za trudnice. Slušajte muziku koju volite, a razmislite koja muzika je dobra i za bebu. U dvanaestoj nedelji beba će moći da je čuje. Kontrolišite unos šećera i kofeina, a povećajte količine zdrave hrane koja vam prija. Negujte kožu, nastavite da uzimate prenatalne vitamine.