Ideje za uređenje kuhinje

Kuhinja se koristi za nekoliko jasnih funkcija, kao što su spremanje hrane, pranje sudova i odlaganje namirnica. Međutim, u domovima se razvijaju malo drugačija dešavanja. Kuhinja je mesto gde učite nove recepte, primenjujete mamine savete i sa zadovoljstvom spremate omiljene obroke svojim voljenima. U kuhinji nastaju mnoge porodične uspomene. S obzirom da je to prostor u kojem se nalazi jedna, a zatim pet osoba, kuhinja mora da bude pametno organizovana.

Kuhinja velikih dimenzija

Kada je kuhinja prostrana, problem oko njenog uređenja postaje manji. Kuhinja većih dimenzija pruža vam priliku da je organizujete na takav način da imate dovoljno prostora za kretanje, kuvanje i ostale aktivnosti. Kuhinjske elemente možete organizovati tako da svaki ćošak kuhinje bude ispunjen i da se ne zauzima više prostora za kretanje nego što je potrebno. Prostrana kuhinja uvek lepo izgleda kada su njeni elementi rasporedjeni u obliku latiničnog slova L ili U. Mašina za sudove, frižider, radna površina i sudopera kada se postave u liniji zauzimaju samo jedan zid. Pravim rasporedom kuhinjskih uređaja brže ćete obaviti posao koji imate.

Međutim, ako težite za nekim modernijim izgledom, preporučuje vam se pokretni šank, koji će u stvari sadržati i ugradne rerne, kao i radnu površinu. U ovom slučaju, nezaobilazan detalj je centralni ostrvski aspirator. Ovi aspiratori su oličenje kombinacije korisnog i lepog. Većina ovih aspiratora vam ostavlja opciju odvodnog ili filtrirajućeg rada. Njih krasi najmanje 3 brzine, halogeno svetlo i nizak nivo buke. Motori su izuzetne jačine i svaki miris kuvanja se odmah neutrališe. Kuhinja će izgledati još savremenije ukoliko preovladava bela boja, sa doziranom crnom. Na primer, radna ploča od crnog mermera učiniće da vaša kuhinja izgleda luksuznije. Naravno, neki tvrde da je siva nova crna, te uživaju u potrazi kuhinjskih uređaja u toj boji.

Kuhinja manjih dimenzija

Sa malom kuhinjom postavljaju se velika pitanja. Traže se revolucionarne ideje koje će uštedeti dragoceni prostor i sprečiti mogućnost da kuhinja izgleda neuredno jer je sve pretrpano. Dakle, za izgled lepe, čiste i profesionalne kuhinje izbegava se nagomilavanje posuđa, krpa i dekoracije. Samo nužan kuhinjski pribor izložen je na vidno mesto ili složen po policama ili fiokama. Multifunkcionalni elementi su i više nego potrebni kuhinjama manjih dimenzija. 

Ugradne ploče su idealan način da se uštedi prostor. Pored toga, jednostavna je za korišćenje i za održavanje. Na jednostavan način bira se zona za kuvanje, tj. ringla, kao i željeni nivo jačine. Kada je kuhinja manjih dimenzija, tada je potrebno preduzeti sve mere kako biste je učinili vizualno većom, ali ujedno i prohodnijom. Zbog toga je upotreba nežnih boja ili barem svetlijih nijansi veoma poželjna. Bela viseća kuhinja, sivkasta radna ploča, metalik sudopera i bela slavina za sudoperu učiniće da vaša kuhinja izgleda nežno i prostrano.

Kao i sve ostale prostorije, kuhinja, pre svega, treba da bude uređena po vašem ukusu. Najbitnije je da se vi snalazite i osećate prijatno u istoj. Uz to, fini mirisi spremljene hrane najslađi su ukras svake kuhinje.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *