Otkos sena – baliranje

Uzgoj stoke zahteva dosta vremena, posvećenosti, truda i rada. Za rast i razvoj stoke su potrebni pre svega dobra nega i kalitetna ishrana. Sušeno seno je jedna od najznačajnijih namirnica koja se koristi u ishrani preživara i kopitara. Zdrava i jaka jedinka će biti ona koja je dobila dobar tretman. 

Postupak sušenja sena

Kao što smo rekli, sušeno seno igra veliku ulogu u ishrani životinja. Značajna je namirnica i iz razloga što se može koristiti tokom čitave godine, s obzirom na to da se tokom zime stoka ne izvodi na ispašu jer nema zelenih površina. Dobija se sušenjem krmnog bilja poput lucerke i livadske trave. Krmna bilja su pogodna za ishranu životinja jer sadrže sve ono što je neophodno za njihov pravilan rast i razvoj kao što su minerali, proteini, vitamini i masti. Koliko čega će bilje sadržati, zavisi od načina skladištenja ali i faktora koji su uticali prilikom sušenja. 

Seno se uglavnom dobija sušenjem krmnog bilja prirodnim putem (pod uticajem sunca i vazduha). Da bi se ravnomerno osušilo i ne bi ostalo na nekim mestima vlažno, neophodno je da se redovno prevrće i rastura.

Za prevrtanje se uglavnom koriste skupljači sena (grabulje). Grabulje se koriste i za skupljanje više otkosa u jedan radi bržeg rada prese. Skupljači sena mogu biti sastavljeni iz više rotora ili kao beskonačna traka (gusenica). 

Da bi se seno brže rasturilo a samim tim i osušilo, koriste se rasturači sena (otkosa). Oni takođe mogu poslužiti i za rasturanje otkosa za kombajnom kako ne bi došlo do zagušenja prilikom oranja, a taj otkos istovremeno može poslužiti i kao jedna vrsta đubriva.

Bale sa folijom – najbolje rešenje 

Seno može da se balira u četvrtasti ili valjkasti oblik. Nekada su poljoprivrednici uglavnom u balirkama spremali male četvrtaste bale sena koje su zatim na prikolicama odlagali u skladišta. Međutim, taj postupak se danas polako napušta i prelazi se na baliranje u valjkasti oblik jer se seno manje truni a i smanjuje se rizik za pojavu buđi. Takođe, poljoprivrednici tvrde da su prešli na ovakav način baliranja jer nije bilo dovoljno radne snage, i jer se skraćuje vreme baliranja, bale se lakše skladište, a ishrana stoke je jednostavnija. Rol bale predstavljaju odlično rešenje i jer duže mogu da stoje i da se koriste. Jedna od najčešćih mana koja se navodi kod rol baliranja jeste ta da su rol bale velike i da ne mogu da se unesu u manji skladišteni prostor. Međutim, postoji motalica za bale koja koristi specijalnu foliju za umotavanje rol bala. To je praktično jer tako pokrivene bale ne zahtevaju pokrivni prostor. Takođe, u ovakvim balama se ne pojavljuje buđ jer  zbog velike zbijenosti hrane u presi nema zaostalog kiseonika. Na tržištu postoje različiti tipovi folija, a dobra stvar je što su one jake i elastične pa mogu da se koriste više puta, za omotavanje paleta i drugo. 

Seno je veoma važno hranivo u ishrani životinja, stoga njegov kvalitet treba da bude dobar. Da bi se to postiglo potrebno je pravilno košenje, skupljanje, baliranje i skladištenje. Svaki od ovih segmenata je značajan i nadovezuje se jedan za drugiim te je podjednako važno da se svaki od njih uradi kako treba. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *