10 zanimljivosti o grčkom jeziku koje možda niste znali

Grčki jezik, jedan od najstarijih i najuticajnijih jezika na svetu, ima dugu i bogatu istoriju koja seže unazad hiljadama godina. Od Homerovih epova do filozofskih dela Platona i Aristotela, grčki jezik ostavlja snažan utisak na sve oblasti ljudskog znanja. Iako mnogi znaju da je grčki osnovni jezik Novog zaveta, evo deset manje poznatih činjenica o ovom jeziku koji će vas sigurno iznenaditi:

  1. Alfabet se razvio oko 1900. godine pre nove ere: Grčki jezik koristi sopstveni alfabet, koji je imao značajan uticaj na stvaranje mnogih drugih pisama, uključujući i naše pismo.
  2. Oko 12 miliona ljudi govori grčki: Grčki je zvanični jezik Grčke i Kipra, ali se takođe govori u delovima Albanije, Turske, Italije, i drugih zemalja, čineći ga jednim od najrasprostranjenijih jezika na svetu.
  3. Ima mnogo dijalekata: Grčki je poznat po raznolikosti dijalekata, od kojih su najpoznatiji kritski, pontski i krfski dijalekti.
  4. Savremeni grčki jezik duguje dosta staroj Grčkoj: Savremeni grčki jezik značajno se oslanja na starogrčki, sa mnogim zajedničkim rečima i gramatičkim pravilima.
  5. Prvi zabeleženi tekstovi: Prvi pisani tragovi grčkog jezika potiču iz 15. veka pre nove ere.
  6. Numerički sistemi: Grčki jezik ima dva različita sistema za brojeve, jedan temeljen na staroj Grčkoj i drugi savremeni sistem.
  7. Bogatstvo izraza: Grčki jezik je poznat po obilju reči koje opisuju različite nijanse emocija i stanja duha. On je jedan od najbogatijih jezika današnjice sa fondom od preko 500.000 reči.
  8. Uticaj na medicinu i nauku: Mnogi termini u medicini, filozofiji i nauci potiču od grčkog jezika, što naglašava njegovu važnost u razvoju ljudskog znanja.
  9. Grčki jezik u astronomiji: Mnoga imena za planete i zvezde na latinskom jeziku potiču od grčkih imena bogova i boginja, poput Helios (bog sunca) i Selena (boginja Meseca).
  10. Drevna književnost: Grčka književnost je blago svetske baštine, uključujući epske pesme poput “Ilijade” i “Odiseje” koje su ostavile neizbrisiv trag na svetsku književnost.

Sada kada ste saznali ove zanimljivosti, možda osećate želju da istražite detaljnije grčki jezik. U Centru za strane jezike Sigma, nudimo kvalitetne kurseve grčkog jezika, bez obzira da li ste početnik ili želite da usavršite svoje znanje. Prijavite se danas i otvorite vrata bogate kulture, istorije i jezika Grčke! Očekujemo vas sa entuzijazmom da zajedno otkrivamo čaroliju grčkog jezika. 

www.sigmaskola.rs