Važnost intimne nege kod žena

Tema o kojoj se ne priča tako često i nepravedno je zapostavljena jeste upravo intimna regija i sve u vezi sa njom. Intimna nega kako žena tako i muškaraca jako je bitna i treba joj pokloniti dovoljno pažnje kako bi sprečili bilo koju vrstu problema koje mogu dovesti do različitih  vaginalnih infekcija. Zašto je intimna nega tako važna? Kako bi se osećali prijatno, sveže i poželjno u svakom momentu potrebno da nemamo nelagodnosti u intimnoj zoni koje ponekad umeju biti jako neprijatne. Iz tog razloga je bitno da intimnu higijenu redovno održavamo jer nepravilno održavanje može da proizvede niz problema a vaginalne infekcije su samo neke od njih. 

Preporuka je da ukoliko primetite bilo koju promenu u intimnoj regiji poput promene u mirisu, boji i izgledu sekreta pa i suvoće vagine najbolje je da se javite ginekologu. On će vam dalje dati terpaiju u skladu sa vašim problemom a ujedno i savet koja bi konkretno sredstva za vašu negu intimne regije odgovarala. U nastavku teksta pročitajte par korisnih saveta koji vam mogu pomoći kako bi vašu intimnu regiju održali što negovanijom i zdravijom.  

Kako održavati intimnu regiju

Odlazak kod ginekologa jednom godišnje se svakako podrazumeva. Međutim ukoliko osetite i primetite bilo koju promenu u vaginalnom sekretu potrebno je da se javite odmah svom ginekologu. Jedan od najčešćih uzroka infekcija i polnih bolesti jesu promene u vaginalnoj mikroflori. Za lučenje mlečne kiseline u vagini treba da zahvalimo laktobakterijama i svaka promena te kiselosti može dovesti do stvaranja prostora za druge mikroorganizme i narušavanja zdravlja vagine. Prirodna ph vrednost vagine može biti narušena između ostalog i ukoliko koristimo previše sapunice i ukoliko ona dođe u dodir sa unutrašnjosti vagine. Zato je od velike važnosti da obratite pažnju koja sredstva koristite za intimnu negu. Kada je kupanje u pitanju trudite se da mlaz vode bude uvek odozgo na dole kako mikroorganizmi koje se nalaze oko analnog otvora ne dođu u dodir sa sluzokožom vagine.  Savet je da ne izlažete vaginalni otvor jakom mlazu vode u suprotnom možete oštetiti prirodni zaštitni sloj vagine. Menstruacija je doba kada je ph vrednost prirodno povećana i izloženija bakterijama zato je bitno da tokom tih dana redovno menjate uloške, minimum 5 puta dnevno. Koristite uloške od prirodnih materijala i izbegnite polne odnose kao i kupanje u javnim kupalištima. 

Ako ste od onih koji su skloniji vaginalnim infekcijama možete preventivno koristiti vaginalete sa mlečnom kiselinom a jedne od njih su i oestrofact HL vaginalete koje se koriste za vlaženje vaginalne sluzokože i za održavanje optimalne ph vrednosti vaginalne sluzokože. Ono što je bitno da napomenemo, izbegavajte korišćenje dnevnih uložaka jer u tom slučaju koža ne može da diše, stvara se zatvorena sredina koja je idealana za razvoj bakterija. 

Suvoća vagine je isto tako čest problem pa ukoliko imate ovaj problem onda su oestrofact vaginalete vaše rešenje. Uzrok suvoće vagine može biti povezan sa padom nivoa estrogena, operacijom materice ili jajnika, dojenjem, uzimanjem oralnih kontraceptiva, učestalih urinarnih i vaginalnih infekcija, menopauzom. Ovaj problem može se javiti u bilo kojem periodu života.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *