Zamena starih metalnih ispuna i krunica

Zubne plombe i krunice se koriste za obnavljanje strukture koja je izgubljena zbog karijesa, i iako traju godinama, na kraju ih je potrebno zameniti. Od opšteg habanja zuba do više kozmetičkih problema, kao što je zatamnjenje, postoje brojni razlozi zbog kojih biste se mogli odlučiti da ih zamenite.

Nije tajna da bakterije oštećuju zube, tako da kada se plomba pokvari , postoje ulazne tačke koje ostavljaju zub podložnim karijesu. Bakterije koje uđu u male praznine teško se uklanjaju četkicom za zube ili interdentalnom četkom i može se razviti karijes duž ivice plombe ili krunice. Karijes koji se ne leči može inficirati zubnu pulpu, što može značiti da vam je potrebno punjenje kanala korena ili da potpuno izgubite zub.

Na isti način, krunice i mostovi se mogu lomiti i uzrokovati probleme koji su bolni i skupi. Izazov za stomatologa je da stvori nove koje izgledaju individualno i prirodno, kao da izranjaju iz desni kao i ostali zubi.

Održavanje pregleda kod zubara je veoma važno jer će to omogućiti vašem stomatologu da uoči i reši sve probleme pre nego što postanu veliki problem. Iako možda nećete moći da primetite da je vaša plomba ili krunica istrošena, vaš stomatolog će moći da identifikuje sve slabosti i osmisli plan lečenja pre nego što problem postane bolniji i skuplji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *