Upotrebljavajte kapi za uši pravilno kako ne biste napravili sebi još veći problem

Svako ko je ikada imao upalu uha zna koliko su ti bolovi nesnosni. Jačina bolova u ušnom kanalu se poredi sa bolovima u bubregu, a toliko su jaki da osoba koja ima upalu noćima ne može da spava, ne može lepo da govori i jede jer se bol proteže na vilicu. Lečenje upale uha se mora sprovoditi i oralno (dakle ispijanjem lekova, najčešće antibiotika), ali i ispiranjem i korišćenjem spoljnih antibiotskih sredstava – kapi za uši. Za ovaj proces su znali čak i naši stariji pa su prve, domaće kapi za uši za koje se verovalo da će otkloniti bolove bile sok od čuvarkuće i ugrejano ulje koje se sipalo u uvo. 

Savremene varijante

Savremene kapi za uši se razlikuju od tradicionalnih, domaćih pripravaka, ali suština njihove namene je ostala ista – smanjiti bol i lakše očistiti uši. Neke modernije verzije sadrže čak i sirćetnu kiselinu, i alkohol za dezinfekciju (to naravno ne znači da ćete, ako ih stavite mirisati na sirće) kako bi se izlečile nekomplikovane infekcije. Postoje i uljane kapi, dakle baza je ista kao i kod tradicionalnih  koje su koristile naše bake, koje se koriste za omekšavanje i lakše uklanjanje voska iz ušiju. Na kraju, postoje i one za ispiranje ušiju i održavanje svakodnevne higijene ušnog kanala. Ove se najčešće koriste kod osoba koje su sklone čestim infekcijama uha i nakupljanju viška voska, koji, ma koliko se verovalo u suprotno, služi da zaštiti ušnu školjku i da spreči veće infekcije. 

Jedina stvar koja se kod higijene uha ne preporučuje, a što svi redovno radimo nakon kupanja, jeste čišćenje ušiju štapićima. Otorinolaringolozi savetuju da se umesto toga uši ispiraju kapima sa vodonik peroksidom, a ne da se mehanički čiste, jer može doći do povreda. 

Kako pravilno koristiti

Kod kapi za uši je najvažnije da se upotrebljavaju pravilno, jer ćete, u suprotnom, napraviti sebi još veći problem i duže trpeti nesnosne bolove.

Nikako ne bi trebalo da ih koriste dve ili više osoba. Ukoliko imate problem, upalu uha ili nakupljanje viška voska, svoje kapi držite podalje od drugih. Razlog za to je što svi mi imamo različite vrste bakterija, gljivica i virusa koji prirodno nastanjuju naše telo i ne bi trebalo da ih mešamo. 

Ako imate ozbiljnu upalu koja izaziva jake bolove i zbog koje morate da pijete antibiotike, pre stavljanja trebalo bi da uši isperete vodonik peroksidom, odnosno troprocentnim hidrogenom, koji će ukloniti svaki višak nečistoća, a tek onda aplicirati kapi. 

Ako su kapi za uši masne trebalo bi ih prvo malo ugrejati u ruci ili ih držati blizu radijatora ili peći (pazite da ih ne pregrejete!) kako bi lakše skliznule. Nakon što ih aplicirate, trebalo bi da ostanete u tom položaju (ležeći na boku) neko vreme, kako bi skliznule što dublje i ne bi izašle kada ustanete. Neki lekari savetuju da se u ovom položaju ostane nekih 15 minuta. Na kraju, ako zbog upale koristite više vrsta kapi za uši nikako ne bi trebalo da ih sve odjednom stavite, već između dva apliciranja treba da prođe makar pet minuta.