Osnovni alat za DIY popravke u domaćinstvu: Šta je neophodno svakom domaćinstvu?

Da li vam se redovno dešava da i pri najmanjem kvaru u svom domu zovete majstora ili potražujete od komšije da vam pozajmi određeni alat? Ukoliko ste odgovorili sa da ili često, onda je ovo tekst koji bi trebalo da pročitate, a ujedno i napravite kraći spisak za jednu kupovinu koja će vam doneti najpotrebnije elemnte u kućnoj radionici koji traju i uglavnom se samo jednom i kupuju. 

Jedan od ključnih elemenata svakog doma jeste set osnovnih alata koji vlasnicima, domaćinima, omogućava da samostalno obave sitne popravke i održavanje svog domaćinstva. Bez obzira na to da li ste iskusni majstor ili potpuni početnik u svetu kućnih popravki, određeni alati su neophodni u gotovo svakoj situaciji, a nekada i u svakom danu. Posetili smo i videli šta to ima online prodavnica alata Woby Haus i na osnovu ponude koja je svakako daleko veća od našeg nauma, napravili i izdvojili delove alata koji su sigurno najneophodniji. 

Multifunkcionalni alat: Čekić

Uopšteno, čekić će vam najviše trebati i na njega će se najviše misliti kada je potrebno da se zakuca neki ekser. Svakako je to posao koji je redovan u svakom domu, bilo da je potrebno da se okači slika na zidu, bilo da je potrebno spojiti neke daske, popraviti neki stariji nameštaj ili jednostavno napraviti zakačku za nešto novo što imate u svom domu. Ali, multifunkcionalnost ovog alata je daleko veća, od čavlanja do udaranja raznih materijala, čekić služi čak i za razbijanje oraha i lešnika. Znači, ako ste kuća koja trenutno ne poseduje čekić, onda je to znak da ste u debelom zaostatku. 

Set odvijača

Tražeći alate na različitim sajtovima, online prodavnica alata Woby Haus je među prvima prikazala i set odvijača, koji na prvu pomisao ne deluju toliko potrebni. Međutim… Višenamenski set odvijača sa različitim nastavcima omogućava vam da rastavite ili sastavite gotovo sve šta vam zatreba. Bilo da je reč o nameštaju, automobilu, elektronici, nekim drugim predmetima, ovaj alat dolazi u pomoć kao desna ruka, zbog čega jeste osnovni koji je potrebno imati u domaćinstvu.

Ništa bez klešta!

Čekić i klešta se ne odvajaju! Njihova važnost posedovanja je apsolutno ista, baš kao i multifunkcionalnost koju vrše i imaju. Klešta su važna za hvatanje, savijanje, rezanje, za vađenje eksere iz zida ili drugih podloga, a kada nema ništa drugo, neretko mogu dobiti i funkciju čekića. Potrebne su kako u domu, tako i u dvorištu, bašti, tako da su zaista višenamenski ručni alat bez kojeg je jako teško funkcionisati. 

Tri puta merite, jednom secite!

Merenje je ključno u svakom projektu i procesu, a posebno kada je dom u pitanju. Bilo da kupujete novi nameštaj, uređujete neki kutak ili jednostavno želite da postavite neku lajsnu na zidu, podu, da negde promenite određenu dasku, posao će biti loš bez preciznog merenja. Zato je važno da metar uvek imate pri ruci i u sklopu svog alata. Ovde možemo slobodno dodati i libelu (nivo), kao deo alata koji omogućava da sve bude u ravni, baš kako treba. Iako se čini kao deo alata koji profesionalci koriste i koji je samo njima potreban, videćete koliko će va služiti i značiti kada započnete uređivanje dvorišta, a posebno cvetnjaka i postavljanje svega u jednom nivou ili ravnom redu. 

Bušilice i set burgija

Koji električni alat je dobro imati u svom domu ćemo pomenuti, ali posebno mora da se izdvoji posedovanje bušilice i bar osnovnog seta burgija. Bušilica je nezamenljiv alat kada želite da postavite neku veću fotografiju ili sliku na zidu, kada želite da postavite novu policu, probijete rupu za kabl ili bilo šta drugo. Zato, u odnosu na to koji posao obavlja i koliki značaj ima, a bušilicom može svako rukovati, ona zauzima prvo mesto po značaju u kućnim, amaterskim radionicama u odnosu na sav preostali električni alat koji postoji.

Svakako, dobro je imati stvari poput malih testera, lemilica, brusilica, ali je to sve alat koji može, a i ne mora da zatreba u dužem periodu, dok je kod bušilica stvar drugačija. Bitno je da imate i bar nekoliko različitih burgija, što će vam omogućiti dobro urađen posao, a online prodavnica alata Woby Haus ima sve to na jednom mestu spremno za poručivanje. 

Kutija za alat

Za kraj nešto što nije alat, ali jeste bitno za organizaciju. Kutije za alat su odlična stvar, jer sve što imate, bar onaj sitniji, ručni alat, uz određene elemente poput tiplova, eksera, šrafova, navoja, možete da smestite uredno na jedno mesto. Kutije za alat su vrlo lepo organizovane, tako da imaju predviđen prostor koji je izdvojen za različite alate, propratne materijale i elemnte, tako da je sve u svakom trenutku nadohvat ruke i spremno odmah za rad.