Kako se izboriti sa virusima i prehladama kod beba i male dece?

Sezona virusa i prehlada je u punom jeku. Sa dolaskom hladnijih dana češći je i boravak u zatvorenim prostorima, a to predstavlja idealne uslove za brže i lakše širenje virusa. Kada su mala deca u pitanju, a naročito ona koja idu u vrtić, čini se da su prehlade još učestalije. Boravak u kolektivu definitivno doprinosi tome. Kod beba i male dece prehlade i virusne infekcije često su dugotrajnije nego kod odraslih, što može biti veoma iscrpljujuće, kako za decu tako i za roditelje.

Prehlade kod beba

Sudeći po statistikama, većina zdrave dece mlađeg uzrasta pati od prehlada između šest i osam puta godišnje, a kada su u pitanju bebe ovaj broj može biti i veći. Ipak, ovakvi podaci ne bi trebalo da vas obeshrabre, jer činjenica je da sa svakom ovakvom prehladom ili virusnom infekcijom imunitet vašeg deteta postaje jači, pa će u kasnijem uzrastu njihov organizam lakše izlaziti na kraj sa različitim infekcijama. Kada su ovakve tegobe u pitanju od velike pomoći može biti nosni aspirator za bebe

Kada su u pitanju bebe i mala deca simptomi prehlade i virusnih infekcija značajno se razlikuju, makar što se tiče samog toka bolesti i to je nešto što ćete vremenom naučiti lako da razlikujete.

Simptomi prehlade

Obična prehlada najčešće traje i više od nedelju dana, a simptomi se razvijaju polako. U prva tri dana, kada je i zaraznost najviša, sigurno ćete primetiti kod deteta simptome poput usplahirenosti i nervoze, umanjenog apetita, kao i blago povišene temperature (ukoliko je temperatura viša od 38,5 stepeni, a beba mlađa od tri meseca, preporučuje se da se javite lekaru). Nakon dva do tri dana, simptomi će se proširiti na bebin nosić – zapušenost i lučenje sekreta (na početku ređeg i providnog, a kasnije gušćeg) uobičajene su pojave. Ovo ne treba da vas brine, prehlada ima svoj tok, a nakon nekoliko dana sve se vraća u normalu što ćete i sami primetiti – beba će biti manje uznemirena, počeće bolje da jede, a temperatura ne bi trebalo da traje više od dva, tri dana. 

Simptomi virusne infekcije

Virusne infekcije, a naročito grip, koje su učestale u periodu jeseni i zime imaju nešto drugačiji tok bolesti od onog na koji smo navikli kod običnih prehlada. Pre svega, simptomi će se najčešće pojaviti naglo, a povišena temperatura može trajati i duže od dva do tri dana koliko je uobičajeno za prehladu. Temperatura može biti visoka, a često je prisutan i kašalj koji se može ispoljiti i u nešto jačoj formi. Kao i kod prehlade, nervoza i usplahirenost bebe i malog deteta je neizbežna.

Što se zaraznosti tiče, i ovde postoji razlika u odnosu na prehladu – dete je zarazno dan pre pojave prvih simptoma i ostaje tako dok se potpuno ne oporavi, što kod gripa može trajati i do dve nedelje.

Takođe je prisutan i umanjen apetit, kao i pad energije, ali i sekrecija iz nosa.

Kako olakšati simptome prehlade?

Kada su virusi i prehlade u pitanju, nema leka koji će eliminisati simptome – bolest će ići svojim tokom, a na vama je da taj tok ispratite i obratite pažnju na eventualne komplikacije i u tom slučaju konsultujete lekara. Ipak, postoje određene mere koje možete preduzeti kako biste detetu olakšali i, makar malo, ublažili simptome. Pre svega, kod povišene temperature potrebno je upotrebiti neki od lekova za skidanje temperature koji će vam vaš lekar preporučiti. Važno je da znate, pre svega, koja je pravilna doza prema uzrastu i težini vašeg deteta. Kod malo starije dece unošenje dosta tečnosti i vitamina C kroz ishranu se uvek preporučuje, a naročito kada su izloženi prehladi. Ovlaživač vazduha u prostoriji u kojoj beba spava može biti veoma koristan – pomoći će da sluzokoža nosa ostane vlažna i na taj način sprečiti sušenje sekreta. U ove svrhe može poslužiti čak i skuvana veća količina čaja koju ćete ostaviti da lagano isparava u prostoriji u kojoj se beba nalazi. Kada je u pitanju sekret u nosu koji bebi otežava disanje neprikosnoven je Nosko aspirator za nos kojim ćete lako eliminisati sekret i osloboditi disajne puteve. Zahvaljujući tome, beba će moći lakše i da jede, a samim tim će biti i manje nervozna.