Dvorovi Beograda

Beograd, kao glavni grad Srbije, krije u sebi mnoge kulturne i istorijske dragulje. Jedan od najintrigantnijih aspekata Beograda su njegovi prelepi dvorovi koji svjedoče o bogatoj prošlosti i kraljevskim vremenima. 

Ako ste turista u Beogradu, a volite istoriju i kulturu onda je poseta dvorova u glavnom gradu odličan izbor za vas. Nekoliko dvorova vredi posetiti i nikako ih nemojte zaobići. Mnogi turisti Beograda ni ne znaku da su ova zdanja koja danas imaju drugačije namene prvobitno u istoriji bili dvorovi vladara. Ako ste se već odlučili za ovu posetu najbrzi i najugodniji boravak bi bio ako ste smešteni baš u gradu, u tu svrhu na raspolaganju su vam  apartmani u Beogradu na dan, stanovi za iznajmljivanje itd. U nastavku su neki od najznačajnijih dvorova koje možete istražiti.

Kraljevski dvor

 Kraljevski dvor je zapravo zaduzbina kralja Aleksandra I. Dvor Kralja Aleksandra je smešten u predivnom parku na Dedinju. U ovom dvoru je nekada ziveo kralj Aleksandra I Karađorđević. Sagrađen u srpskom stilu, dvor predstavlja impresivan primer arhitekture između dva svetska rata. Danas je otvoren za javnost i posetioci mogu istražiti predivne sobe, vrtove i galerije koje sadrže vredne umetničke radove. 

Danas, iako dvor više nije službena rezidencija kraljevske porodice, ostaje simbol prošlosti i nacionalnog ponosa. Dvor se povremeno koristi za posebne događaje i ceremonije.

Beli dvor

Beli dvor je smešten u istom kompleksu kao dvor Kralja Aleksandra I. Beli dvor je rezidencija koja je izgrađena za sinove kralja Aleksandra Karađorđevića. Ovaj dvor karakteriše elegantna arhitektura i prekrasno uređeni vrtovi. Posetioci mogu obići unutrašnjost dvora i otkriti veličanstvenu kraljevsku atmosferu. Zidove Belog dvora krasi bogata umetnička zbirka najvećih svetskih majstora slikarstva.

Stari dvor

Dvor Kneza Miloša, smešten u srcu Beograda. Ovaj dvor je jedan od najstarijih dvorova u Beogradu. Izgrađen u 19. veku za kneza Miloša Obrenovića, ovaj dvor predstavlja sjajno svedočanstvo srpske istorije. Dvor je oštećen tokom oba svetska rata pa je nakon njih  rekonstruisan ali njegov izgled je poporilično izmenjen od prvobitnog. Danas je pretvoren u muzej i posetioci mogu uživati u obilasku unutrašnjosti, koja oživljava život iz prošlih vremena. Danas se u ovom zdanju nalazi Skupština grada Beograda i kabinet gradonačelnika.

Novi dvor

Novi dvor u Beogradu je jedan od najupečatljivijih dvorova u Srbiji, koji je bio namenjen kao rezidencija kralja Aleksandra I Karađorđevića. Izgrađen je u stilu srpske renesanse s uticajem klasične arhitekture i nalazi se na Dedinju, istom imanju gde se nalazi i Kraljevski dvor. Danas se na ovom dvoru nalazi kabinet predsednika Srbije.

 Bilo da se divite arhitektonskoj lepoti, umetničkim delima ili istražujete važne trenutke koji su oblikovali Srbiju, dvorovi Beograda ostavljaju snažan utisak i svedoče o vremenu kada su kraljevi i kraljice hodali tim hodnicima. 

Dok istražujete ove važne dragulje, možete se smestiti u modernim apartmanima Beograda i doživeti spoj prošlosti i savremenosti. Apartmani Beograd nude udobnost i praktičnost, pružajući turistima idealno mesto za boravak dok istražuju bogatu baštinu dvorova i ostale atrakcije ovog fascinantnog grada.