Zimska nega za zdravu i lepu kožu i kosu

Doba godine u kome smo trenutno apsloutno ima svojih čari – praznici su na vidiku, kod kuće se ušuškavamo i uživamo u toplim napicima, lampice svetle, jelke su okićene… Ipak, kada su naša koža i kosa u pitanju, ovo je, najblaže rečeno, izazovan period. Hladnoća i vetar napolju, topao i suv vazduh unutra – savršen recept za isušenu i ispucalu kožu. Umotavanje u omiljeni šal trenutno je neophodno – ipak, kosa to ne voli. Lakše se lomi i ubrzano dolazi do pucanja vlasi. I večito je naelektrisana. Postoji li, uopšte, rešenje za sve ovo? 

Kako negovati kožu?

Rešenje prethodno pomenute nedoumice, naravno, postoji. Iako su faktori koji otežavaju negu kože tokom zimskih meseci brojni, ipak nije nemoguće eliminisati ih, ili makar ublažiti njihov uticaj. Kada je nega tela u pitanju, podjednako je važno ono što se odvija spolja kao i ono što se odvija iznutra. Ovo pre svega znači da vam neće biti dovoljna skupa krema koja će rešiti sve vaše probleme i naprasno učiniti da vaša koža bude meka i blistava. Moraćete da se potrudite malo više, ai će vam telo svakako biti zahvalno. 

Zdrava ishrana i puno vode

Slažemo se – već je milion puta rečeno – ali, zaista je tako, za zdravu kožu pre svega je važno čime se hranite i koliko tečnosti unosite u organizam. Nikakva filozofija, da bi vaša koža bila zdrava i izgledala negovano, neophodno je da se zdravo hranite. Namirnice bogate mineralima, vitaminima i brojnim drugim aktivnim sastojcima imaju veoma pozitivan uticaj i na izgled kože (kao i na čitav organizam). Kada je tečnost u pitanju, voda, čajevi, ali i drugi napici trebalo bi da su uz vas tokom čitavog dana.

Preporučena količina zavisi, naravno od vaše konstitucije, ali između 1,5 i 3 l tečnosti dnevno bi trebalo da se podrazumeva. Sve manje od toga apsolutno će se pokazati na koži – isušen izgled, pojava finih linija i izraženijih bora brzo će biti tu. 

Naravno, preporuke koje se tiču ishrane i dovoljnih količina tečnosti važe tokom čitave godine, a ne samo u zimskim mescima.

Kvalitetna kozmetika

Ono što pravi dodatnu razliku svakako jeste i kvalitetna kozmetika. Tokom zimskog perioda koža je definitivno sklonija isušivanju i perutanju, nego što je to slučaj tokom leta. Ovo naročito dolazi od izražaja kod onih čija je koža i inače suva. Negu kože neophodno je, dakle, prilagoditi tipu. Ipak, činjenica je da će gotovo svakom tipu kože tokom hladnijeg perioda više prijati hranljivi losioni i kreme bogatije teksture. Losioni poput Eucerin Urearepair Plus savršeno neguju kožu tokom zime.

Nega kose zimi

Kada je u pitanju kosa, svi negativni faktori koje smo pomenuli, a koji utiču na kožu, imaju uticaja i na kosu. Dodatno, tu su i mehanička oštećenja vlasi do kojih tokom zime dolazi zbog čestog umotavanja kose u šal, nošenja kape itd. Pravilna ishrana od velikog je uticaja i na kvalitet kose, a za dodatni sjaj i lepršavost nije loše potražiti i neki kvalitetan proizvod kao što je Klorane balzam sa mango puterom koji hrani i neguje kosu i obnavlja njenu glatkoću.

Dakle, za zdravu i lepu kožu i kosu, nije potrebno previše truda. Dovoljno je malo pažnje i svesti o štetnim uticajima,uz upotrebu odgovarajućih preparata. i spremni ste da uživate u zimskim čarima.