Bežične slušalice – fenomen popularnosti

Nekoliko karakteristika bežičnih slušalica uslovile su njihovu planetarnu popularnost. Mnogo su praktičnije od slušalica sa žicom, jednostavnije za korišćenje, neće vam ispadati iz ušiju kao one sa žicom kada je nekontrolisano povučete. Posebno je tehnologija prenosa zvuka blutut tehnologijom dosta napredovala i omogućava više pogodnosti nego žična veza. 

Bežične slušalice dobijaju nove funkcije za upravljanje zvukom što modeli sa žicom nemaju. Zavisno od modela mogu imati ugrađen mikrofon, mogu upravljati pozivima na telefonu, prebacivati ​​pesme i prilagođavati jačinu zvuka. Najnovije blutut slušalice imaju i svoju memoriju, tako da vam nije potreban ni mobilni telefon ni drugi izvor da biste slušali muziku. Dodatne funkcije svakako utiču i na cenu. 

Za mnoge su i modni detalj, pa se posebna pažnja obraća na izbor kutije, dizajn, boju. I cene su sve pristupačnije, naravno ako se opredelite za „običnije“ modele, a ne za poznate brenove koji su skuplji deset i više puta.

Namena slušalica

Izbor slušalica, žične ili bežične, najpre zavisi od njihove namene. Ako slušalice koristite dok sedite za desktop računarom ili laptopom, onda skoro da nema razloga za kupovinu bežičnih slušalica, pre svega što žičnom vezom dobijate stabilan, kvalitetan zvuk, u većini slučajeva bolji nego kada koristite bežične slušalice.  

Napretkom tehnologija prenosa i bežične slušalice daju kvalitetan zvuk, tako da tu nemojte da imate dilemu. Više obratite pažnju kada koristite slušalice. Generalno ako ste u pokretu, prilikom odlaska na posao, dok vežbate i slično, onda su ove slušalice pravi izbor, pogotovo ako u opciju uključite i često petljanje sa zamršenom žicom. 

Napomene za baterije

Kada je u pitanju praktičnost onda bežične slušalice apsolutno imaju prednost. Ali nemojte zaboraviti da one rade na baterije, pa ako ste zaboravili da ih napunite, pa još ako punjač nije kod vas, onda ste u problemu. 

Za baterije važna napomena. Nemojte dozvoliti potpuno pražnjenje baterije jer može doći do oštećenja slušalica, smanjenja kapaciteta baterije i dužine njenog trajanja. Proverite u uputstvu koliko dugo treba puniti baterije. Obično je to dva do tri sata ili pratite signalnu lampicu koja vas obaveštava o nivou napunjenosti baterije.

Postoje i razne vrste punjača, a najčešće koriste kabl sa konektorom koji se povezuje na napajanje ili računar putem USB-a. Uvek koristite originalni punjač koji dolazi uz slušalice, jer neodgovarajući punjači mogu oštetiti uređaj. 

Tehnologija prenosa zvuka

Bežične slušalice koriste tri tehnologije za prenos zvuka.

Blutut (bluetooth) tehnologija se sve više koristi za prenos zvuka, što donosi i njena značajna unapređenja, s obzirom da ranije ova tehnologija obično nije za to primenjivana. Danas je ona najpogodnija imajući u vidu kada i za šta koristimo slušalice. Zavisi naravno i od toga koji je uređaj izvor zvuka. Ako imaju blutut modul, kao na primer mobilni telefoni, onda blutut tehnologa ima apsolutnu prednost. 

Danas gotovo svi modeli televizora, desktop računara ili laptopova imaju ugrađen blutut, tako da su kompatibilni sa bežičnim slušalicama i to je jedan od bitnih razloga za njihovo sve veće korišćenje i popularnost. 

Infrared (IR) je starija tehnologija i za slušalice sa tom tehnologijom potreban vam je dodatni transmiter. Između njih ne sme biti ničega, jer se signal prekida. To i jeste najveći nedostatak ovih slušalica, potreban im je neometan signal sa izvorom zvuka.

Radio (RF) tehnologija svojim moćnim signalom prolazi i do više desetina metara udaljenosti, ali za slušalice takođe podrazumeva dodatni transmiter. Stereo slušalice koje koriste radio frekvencije imaju znatno veći domet, ali mana je što sa povećanjem udaljenosti njihov signal slabi, a signal se može mešati sa nekim drugim što takođe utiče na kvalitet zvuka.