Uređenje poslovnog prostora

Moramo se složiti da većinu svog dana provedemo upravo na radnom mestu i baš zbog toga bitno je da da se osećamo prijatno i spokojno. Pametno osmišljen radni prostor pozitivno će uticati na zaposlene, njihove međusobne odnose ali i na generalni utisak potencijalnih klijenata. Ne kaže se tek onako da radni prostor treba da bude ogledalo svake firme. Naravno uređenje prostora treba prilagoditi tipu delatnosti firme. Svakako da uređenje advokatske kancelarije ili privatne škole jezika za decu neće biti isti.

Donosimo vam par korisnih saveta koji će vam biti od pomoći prilikom uređenja poslovnog prostora.

Open space 

Dolazak open space koncepta doneo je mnogo ekonomičniju upotrebu resursa, pocevši od zajedničke upotrebe opreme pa sve do smanjenih računa za održavanje, grejanje i hlađenje. Osim toga nestanak fizičkih barijera doveo je da kvalitenije komunikacije među zaposlenima pri čemu je timski rad takođe podstaknut. Raniji izgled kancelarija nosio je sa sobom osećaj skučenosti ali i jedan vid izolacije u odnosu na druge zaposlene. Staklene pregrade su takođe sve češće rešenje kojem pribegavaju mnoge kompanije. Danas na tržištu možete pronaći razne tipove pregrada u zavisnosti od vaših potreba. Kompanije se uglavnom opredeljuju za all in glass sistem, izradu staklenih pregrada bez vertikalnih profila. Prednosti staklenih pregrada su višestruke. Osim što izgledaju elegantno, zaposleni se osećaju prijatnije i izbegnut je osećaj izolovanosti i klaustrofobije koji je bio prisutan u kancelarijama zatvorenog tipa. 

Staklene pregrade i staklena vrata po meri idealno su rešenje za pregrađivanje modernih i funkcionalnih poslovnih prostora. Odraz su luksuznosti i prefinjenosti i lako se održavaju. Staklo omogućava da se prirodna svetlost širi po prostoriji doprinoseći vizuelno većom izgledu prostorije. Na taj način stvara se prijatnije mesto za rad.

Rasveta

Značaj rasvete kada je poslovni prostor u pitanji jako je bitan. Osim što utiče na rapoloženje zaposlenih koji borave unutar poslovnog prostora omogućava i dobru i prijatnu vidljivost ukoliko je pozicionirana na pravi način. Prirodno svetlo svakako uvek je najbolje rešenje, dok aleternativu predstavljaju led sijalice koje će imitirati dnevno svetlo unutar prostora i pružiti veliki stepen vidljivosti. 

Kancelarijski materijal

Pored rasvete takođe dobar odabir kancelarijskog nameštaja doprineće izgledu poslovnog prostora. Savet je da nameštaj radite po meri u prijatnim bojama kako ne bi odudarao od ostatka enterijera. Najbolje je da se držite svetlijih nijansi i tonova. Kancelarijske stolice možete birati u nešto drugim bojama i dezenima ukoliko se dobro uklapaju uz ostatak prostora. Najbitnije svakako je da pružaju maksimalnu udobnost svim zaposlenima.

Oplemenite prostor

Ono što će vam svakako osvežiti prostor a u isto vreme doprineti da kancelarija izgleda toplije jesu biljke. Istraživanja su pokazala da biljke pozitivno utiču na čovekovo raspoloženje i njegovo psihičko I emocionalno zdravlje. Osim toga one će vam prečistiti vazduh i doprineti opuštenijem izgledu kancelarije. Poznato je da cveće poput ljiljana, gerbera, najbolje eleminišu štetne toksine a obezbeđuju zdrav neophodan kiseonik. Raspored poslovnog prostora napravite tako da ima mesta za dodatne stolove, stolice kao i opreme za rad da bi bilo mesta za sve pa i one koji će tek postati deo vašeg tima. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *