Sa decom na letovanju – šta treba da sadrži putna apoteka?

Letovanje sa decom je poseban doživljaj koji zahteva pažljivo planiranje i pripremu. Kada krećete na odmor sa detetom, jedna od najvažnijih stvari na koju ne smete zaboraviti prilikom pakovanja jeste putna apoteka. Pametno spakovana putna apoteka omogućiće vam da na odmor otputujete opušteni i spremni za eventualne nepredviđene zdravstvene izazove koje putovanje  može doneti.

Saveti za pripremu za put

1. Informišite se unapred – pre nego što krenete na letovanje, istražite medicinske uslove i zdravstvene rizike destinacije koju posećujete. Na taj način ćete biti bolje pripremljeni za potencijalne zdravstvene izazove.

2. Konsultujte se sa pedijatrom – pre nego što spakujete putnu apoteku, konsultujte se sa pedijatrom ili  drugim lekarom koji vodi zdravstvenu negu vašeg deteta. Na taj način ćete dobiti precizne smernice o   tome šta je neophodno za vaše dete, uzimajući u obzir njegovo zdravstveno stanje i eventualne    specifične potrebe.

3. Rok trajanja lekova – pre pakovanja obavezno proverite da li su lekovi i drugi preparate koje planirate da ponesete još uvek u važećem roku trajanja.

Sadržaj putne apoteke za decu

1. Osnovni lekovi – ponesite sa sobom osnovne lekove kao što su antipiretici (paracetamol), analgetici i lekovi protiv alergija. Ovi lekovi će vam biti korisni za različite potencijalne tegobe poput povišene temperature, bolova ili alergijskih reakcija.

2. Probiotik – ukoliko putujete sa decom, probiotik je obavezan u putnoj apoteci. Korišćenje ovakvih preparata preporučuje se i odraslima tokom letovanja.

3. Dečiji sirupi – kada ste na putovanju sa malom decom, preporučuje se da ponesete i odgovarajuće sirupe za rehidrataciju, kao i one protiv kašlja i prehlade. Naravno, obratite pažnju da doze budu prilagođene uzrastu vašeg deteta.

3. Zavoji, flasteri i sredstva za dezinfekciju – obavezno ponesite sa sobom sterilne zavoje i flastere u različitim veličinama, kao i sredstvo za dezinfekciju rana kako biste lako i brzo mogli da sanirate manje povrede.

4. Toplomer – precizan toplomer će vam na putovanju biti neophodan za praćenje temperature deteta ukoliko posumnjate na povišenu temperaturu ili se jave drugi simptomi virusa ili prehlade.

5. Inhalator – ukoliko je vaše dete sklono infekcijama disajnih puteva ili alergijama, inhalator za decu je uređaj koji svakako treba da imate uz sebe i na odmoru. U pitanju su medicinski uređaji predviđeni za kućnu upotrebu koji omogućavaju inhalaciju leka direktno u disajne puteve.

6. Krema za sunčanje – na spisku za letovanje kreme za sunčanje su obavezna stavka, a kada su deca u pitanju preporučuju se one sa što višim zaštitnim faktorom. Izbegavanje sunca u najtoplijem delu dana se podrazumeva, naročito kada se radi o najmlađima.

7. Repelenti – ukoliko putujete u područja gde su prisutni komarci, ali i drugi insekti, repelenti u obliku spreja, stika ili ulja su neophodni.

8. Antiseptički gelovi i maramice – ovakvi proizvodi su praktično rešenje za brzo čišćenje ruku, kao i površina onda kada nemate pristup vodi i sapunu. Dakle, na putovanju će vam biti neophodni.

Pažljivo pripremljena putna apoteka će vam definitivno olakšati boravak na letovanju, ali ne treba zaboraviti i na pravilnu ishranu, hidrataciju i odgovorno izlaganje suncu kako bi odmor protekao što lepše i bezbrižniije kako za odrasle, tako i za decu.