Poljoprivredna mehanizacija i njen značaj

Značaj poljoprivredne mehanizacije danas je nemerljiv u odnosu na raniji period. Poljoprivredni radovi ne mogu se zamisliti u današnje vreme bez modernih mašina koje olakšavaju rad vozačima na polju. Poljoprivredna mehanizacija zbirni je naziv za različite mašine koje obavljaju poljoprivredne radove. Između ostalog tu su danas, traktori, kombajni, plugovi, kosilice, sejačice ali o tome ćemo kasnije detaljnije. 

Većina nas zna kako je poljoprivreda izgledala nekada ali moderne razvojne tendecije diktiraju trend u kome se očekuje da primat preuzmu autonomni uređaji što bi u prevodu značilo isključivo korišćenje zemljoradniih mašina koje bi bile sposobne da rade same bez vozača. Tako danas imamo različite uređaje koji olakšavaju rad vozačima mašina kakvi su recimo laserom vođeni traktori ili kombajni koji su vođeni uz pomoć GPSa i mnogi drugi primeri. 

Poljoprivredne mašine delimo na nekoliko grupa a to su: pogonske mašine, priključne mašine, kombinovane mašine, specijalne poljoprivredne mašine. 

Pogonske mašine

Traktori su pogonsko-vučne mašine. Reč traktor nastala je od latinske reči trahere što u prevodu znači vući. Traktori služe za obavljanje različitih operacija kao izvor energije u agregatu sa priključnim oruđima vukući, noseći ili dajući im pogon obezbeđujući energiju za stacionarne radne operacije. Traktore delimo na jednoosovinske i dvoosovinske točkaše koje drugim rečima nazivaju guseničarima. Oni poseduju četvorotaktni ili dvotaktni benzinski i dizel motor koji može da ima od 1 do 4 cilindra. 

Priključne mašine

Kada govorimo o prikljičnim mašinama među najpoznatijim su plugovi, tanjirače, drljače… Plugovi su zaista korisne mašine i upotrebljavamo ih kada oremo zemljište. Oranje razlikujemo kao plitko i duboko. Plugovi mogu biti jednobrazdni i višebrazdni u zavisnosti od potrebe i snage traktora. 

Tanjirače koristimo kada želimo da usitnimo zemljište. Dakle ona drobi, mrvi i meša zemlju. U zavisnosti od položaja baterija mogu biti V i X. Takođe mogu biti nošene i vučene i sastoje se od glatkih ili nazubljenih diskova. Tanjirače se koriste kod zaoravanja, prirpema za jesenju setvu, sitnjenje stabljika suncokreta i kukorozovine ali i međurednu obradu u voćnjacima i vinogradima. Za površnu obradu zemljišta tj. pripremu za setvu koristimo drljaču. 

Kombajni su kombinovane mašine i mogu biti namenjene za kukuruz i pšenicu dok su specijalne poljoprivredne mašine namenjene specifičnim poslovima. Specijalnih poljoprivrednih mašina ima mnogo i to mogu biti berač jabuka, elevator, krunjač za kukuruz, prskalica za voće, sistem za navodnjavanje, uređaj za veštacku kišu…

Spomenucemo i freze koje služe za poslednju fazu pripreme zemljišta za setvu. Imamo freze koje su nošene i njihov rad regulisan je traktorskom hidraulikom a imamo i freze sa kopir točkovima pomoću kojih se reguliše dubina rada freze.  

Ono što je bitno napomenuti jeste da danas ukupno čovečanstvo ne bismo mogli ishranjivati bez upravo ovih savremenih mašina u poljoprivredi. Mašine se prave prema potrebama proizvodnje uz najsavremeniju tehnologiju i prisutnost vrhunskih stručnjaka. Kod nekih mašina imamo dodatno opremanje kako bi imali što duži vek trajanja i zaštite od korozije. Razvoj poljoprivrede svakim danom se odvija sve brže i brže i za primarni cilj ima stvoriti odgovarajuću mehanizaciju koja će pružiti najveće rezultate u modernoj poljoprivrednoj proizvodnji. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *