KAKO DA SMEĐI TRAVNJAK PONOVNO ZELENI

Da li je vaš travnjak postao braon i suv? Iskusni baštovani znaju da će se trava na kraju oporaviti, ali takođe znaju da će joj trebati pomoć. Stručnjak za travnjake Dejvid Hedžes-Gauer objašnjava šta treba da uradite da bi smeđi travnjak ponovo postao zelen.

Dakle, ako se pitate kako da zeleni travnjak, počnite sada da planirate prave korake koje ćete preduzeti na jesen.

Kako napraviti braon travnjak zelenim

Aerirati tlo:

Vrućina i suša će smanjiti tlo na vašem travnjaku, a trava mrzi suvo i zbijeno tlo. Potrebni su joj vazduh i voda da bi uspeo i održao snažan korenov sistem. Zalivajte vaš travnjak koristeći baštenska creva iili vrtna crijeva. Kada prođe vrućina, počinje jesenja obnova ispod zemlje sa aeracijom.

Vaša misija je da razbijete tlo. Umesto da koristite baštensku viljušku, koristite alat dizajniran za taj posao. Vile i mašine za ventilaciju sa šupljim zupcima rade upravo ono što je potrebno vašem travnjaku.

Oni uklanjaju jezgra zemlje sa travnjaka bez daljeg sabijanja tla. Ovo stvara male kanale koji pomažu u poboljšanju razvoja korena, perkolacije vode i ishrane zemljišta. Mehanizovani aerator može aerirati travnjak od 250 kvadratnih metara za 20 minuta. Šuplja viljuška traje duže, ali je u redu za mali travnjak.

Pročitajte aeraciju za savršen travnjak za sveobuhvatan vodič.

Da li je trava mrtva?

Nijedna zdrava trava ne bi umrla ispod zemlje. Mrtvo smeđe lišće je jednostavno ono što se dešava kada se trava ugasi dok se živa diže i sopstvene rezerve biljaka su iscrpljene. A sa vašim tek raspadnutim zemljištem, jesenje kiše će uskoro videti da se ponovo pojavljuje zeleni rast. Ali to mrtvo lišće će stvoriti višak slame koju treba ukloniti. Travnjak treba škarificirati – zamislite to kao jesenje orezivanje.

Scarifi travnjak:

Kao i za aeraciju, pravi alat daje najbolje rezultate. Na malim površinama travnjak možete da obrezujete žičanim grabuljama, ali on nikada neće orezati tako dobro kao mašina sa „oštricama“. Namenski dizajnirana mašina za škarifikaciju će seći kroz izdanke i lišće, maksimizirajući sposobnost trave da se regeneriše iz biljaka koje se ponovo pojavljuju. Dakle, unajmljivanje – ili čak kupovina – škarifikatora će znatno poboljšati vaš travnjak.

Otkrijte naš vodič o tome kako da skarificirate svoj travnjak.

Presejanje:

Nekim golim delovima na travnjaku će možda biti potrebno dodati novu travu, a pošto poboljšavate uslove u zemljištu i na površini, možete takođe da obavite i preteranu setvu.

Izaberite između mešavine prirodnih vrsta (savijene i vlasulje, ili onoga što se često naziva „luksuznom mešavinom travnjaka“) ili mešavine semena patuljastog ljulja za povećano habanje. Da biste videli neke od najboljih mešavina semena trave, kliknite ovde.

Posetite naš vodič za popravku golih mesta na travnjaku.

Nahranite travnjak:

Moguće je da je vaš travnjak zaista prestao da raste pre dugog sušnog perioda. I od tada će živeti od sopstvenih rezervi hrane, i sada će zaista biti veoma gladan. Ali čime ga hranite? I koliko?

Preterano hranjenje ne bi trebalo da predstavlja preveliki problem ove jeseni, ali u ovim uslovima izbegavajte đubrivo sa visokim sadržajem azota. Umesto toga koristite hranu za jesenji travnjak koja ima malu količinu fosfata i kalijuma, kao i azota.

Ove tri stvari – rad na zemljištu, orezivanje i hranjenje – su od najveće važnosti ako želite da vidite kako vaš prelepi travnjak ponovo izlazi ove jeseni, posebno ove godine.