Dodajte zidovima malo boje… ali i tapeta

Tapete su se u prošlom veku u jednom trenutku bile izuzetno. Mnogi se dobro sećaju da su se one postavljale u svim prostorijama, kao i čuvnih dezena sa cvetićima, u krem nijansama. Tako su u jednom trenutku postale asocijacija na prevaziđeni način uređivanja enterijera – bile su previše zastupljene pa u jednom trenutku otišle u zaborav. Ali kako to obično biva, moda se u mnogim oblastima vraća, pa tako i u unutrašnjem dizajnu. Tapete su na velika vrata ušlau domove, ali u modernijem ruhu. Koji su sve načini da prostor oplemenite tapetama i date mu posebnu čar?

Kako postaviti tapete za zid

Pre svega, tapete su idealne kada želite da malo promenite izgled prostorija u kojima boravite. Kada se uređuje stan, svi to radimo tako da bude najbolje i najlepše moguće, ali i kada sve uradimo po sopstvenoj želji, posle određenog vremena nam dosadi. Ne možemo se uvek zadovoljiti dodavanjem sitnih detalja, ponekad je potrebna malo veća promena, ali opet da ne iziskuje mnogo radova i novca. Tapete za zid su u tom slučaju idealne za postizanje tog cilja, i to u kojoj god prostoriji želite. 

Tapete u kuhinji i kupatilu? Što da ne!

Dovoljno je ponekad postaviti tapete na samo jedan zid da bi se dobio željeni efekat. Evo, na primer, uzmimo kupatilo i zidove u njemu. Zamislite da postavite tapete na zid gde se nalazi ogledalo i lavabo, kupatilo bi dobilo jednu potpuno novu dimenziju. Opravdana briga je kako će se tapete održati u tako vlažnom okruženju, ali ako je podloga dobra, a lepak i tapete odgovarajućeg kvaliteta, razloga za brigu nema. Slična situacija je sa kuhinjom, gde takođe ima dosta isparavanja, kao i prskanja i pojave fleka od hrane, pa se na prvu loptu ne može zamisliti da je na nekom zidu tapeta. A da li ste znali da su mnoge tapete savršene za održavanje samo krpom i vodom? E sada ih već možemo zamisliti u kuhinji.

Sređivanje životnog prostora kao sređivanje garderobera

Uneti nešto novo, a ukloniti ono što je staro i što je dosadilo, važi i za enterijer. I ono što je izuzezno važno, ne mora ta promena uvek biti velika, drastična i preskupa. Poigrajte se, neka se nešto nalazi na neočekivanim mestima, i omogućite sebi da bude jednostavno i za kasnije promene. Dobra stvar kod tapeta je i to što ih možete sami postaviti (samolepljive tapete), bez nekog prethodnog iskustva, koje je potrebno za postavljanje lepka kada su obične u pitanju. One spadaju u takozvanu uradi sam grupu radova u kući. Prilikom odabira dezena i boja nije loše voditi se nekim pravilima koja u obzir uzimaju veličinu i prirodnu osvetljenost prostorija. U svakom vremenu postoje modernije i manje moderne boje, ali ukoliko vam je nameštaj, na primer, u nekim neutralnim bojama, to je trenutak da razbijete monotoniju jednim zidom sa tapetama u upečatljivom dizajnu ili boji. Kombinacije i mogućnosti su nebrojane, a onda i kada sve njih iscrpite, tapeta je zahvalni deo prostora jer je možete vrlo lako skinuti… i nastaviti eksperimentisati sa zidovima.