Četiri stvari koje svako domaćinstvo treba da ima

Osnovno opremanje doma, odnosno prostora u kojem se živi podrazumeva aspekete poput funkcionalnosti, udobnosti i komfornosti. Za život bez teškoća potrebno je obezbediti osnovne elemente, uređaje i aparate. 

Ali domu je potrebno dati i dušu, potrebno je dekorisati ga i lista mogućih stvari koje se mogu kupiti u tom smislu može biti beskonačna. 

Potrebe jednog domaćinstva zavise od broja članova,  njihovog uzrasta, činjenice da li se živi na gradskom ili seoskom području, u stanu ili kući, ličnih zanimanja ukućana, ličnih želja i karakteristika i tome slično. 

Ali pored osnovnog nameštaja, bele tehnike, malih kućnih aparata i drugih dekorativnih elemenata svakom domaćinstvu potrebno je i nekoliko praktičnih stvari koje će im olakšati svakodnevno življenje i poslove oko njega. O njima vam pišemo u nastavku teksta. 

Aluminijumske merdevine – saveznik u brojnim kućnim poslovima

Brojni kućni poslovi koji zahtevaju rad na visini ne bi bili pristupačni i izvodljivi bez određenih pomagala, a pre svega mislimo na aluminijumske merdevine. 

One su neophodne pri bilo kakvom vidu renoviranja kuće, stana ili vikendice jer to porazumeva ili krečenje ili skidanje stvari koje su visoko postavljenje, skidanje i vraćanje zavesa, čišćenje i slično. 

Aluminijumske merdevine su tu najbolji saveznik, mogu se naći u prodaji na mnogim mestima, lako su dostupan proizvod i cenovno prihvatljiv. Jednako se koriste u domaćinstvu i u profesionalne svrhe. 

Iako postoje i drugi modeli napravljeni od različitih materijala aluminijumske merdevine predstavljaju najčešći izbor jer predstavljaju laganu, a sigurnu opciju. Izdržljive su i praktične za upotrebu.

Za rad na visini važna je stabilnost i sigurnost, a one to mogu da pruže. Najveći broj modela aluminijumskih merdevina ima oblogu od gume na postolju i šire postolje koje je dodatno osigurano kako bi se sprečilo klizanje i osigurala stabilnost. 

Osim za rad u kući, aluminijumske merdevine mogu biti odlična opcija i za rad na otvorenom jer ne korodiraju. 

Mogu se naći u više dimenzija i dizajna, a u zavisnosti od potreba mogu se kupiti male i velike aluminijumske merdevine. Ako niste sigurni u prodavnici uvek možete pitati prodavca koje su to klasične odnosno standardne kućne merdevine i oni će vam dati savet. 

Kutija sa osnovnim alatkama

Određene vrste alata ne treba da poseduje samo majstor već je preporučljivo da ih ima svako domaćinstvo. Oni mogu pomoći u obavljanju nekih manjih kućnih poslova oko slavine, zamene osigurača, promene štekera ili prekidača, nekih sitnijih kvarova i popravki i tome slično. 

Najosnovnije stvari koje treba da se nađu u kutiji sa alatom u ovom slučaju su: metar, čekić, odvijač (šrafciger), klešta, više veličina ključa ili podešavajući model, skalpel, baterijska lampa…

Ove alatke neophodne su za neke svakodnevne poslove i bez njih ne bi mogli da se reše neki sitniji kvarovi. A ako vam nešto od ovoga fali, pravac u prodavnicu alata da dokupite potrebne delove.

Ono što je njihova glavna prednost jeste činjenica da ih može koristiti bilo ko. Ne zahtevaju rad za koji je potrebna struja, nisu komplikovani za upotrebu, niti je za njihovo rukovanje potrebna posebna obuka ili neko predznanje. 

Zato, obogatite svoju kutiju sa alatom na vreme, jer nikad se ne zna kada će nešto da zatreba, a neće ga biti. 

Korpa i sušilica za veš

Veš mašina je uređaj iz kategorije bele tehnike koji se danas podrazumeva u svakom savremenom domu. Najnoviji modeli omogućavaju pranje na tačno određnim programima koji štede vreme uz dobre rezultate i preporučene temperature i broj obrtaja shodno garderobi koja je u njemu. 

Da bi se povećala praktičnost upotrebe veš mašine, osim dobrog i kvalitetnog praška i omekšivača, potrebno je još par stvari. To može biti merica za prašak, ali mnogo važnije od toga jeste korpa za veš. Ona olakšava prenošenje stvari od veš mašine do sušilice koja može biti na drugom kraju kuće ili stana, odnosno na terasi ili napolju. 

Jednim nošenjem omogućava da se bezbedno i lako prenesu stvari, a kasnije je praktična i kada iste te stvari treba vratiti u kući, ispeglati i složiti u ormar. 

Uz korpu za veš, posedovanje žice odnosno sušilice za isti je jednako važno, posebno kada je reč o stambenim jedinicama, gde nema dvorišta i drugih mogućnosti sušenja. 

Kanta za đubre

Iako će ovo mnogima zvučati čudno jer većina domaćinstva poseduje kantu za đubre i dalje ima onih koji koriste obične kese bez plastične ili metalne posude u koje se ona stavlja. Iako to nije praktično rešenje iz mnogo razloga, i dalje ima ljudi koji ne poseduju kantu. 

Kante za đubre danas se mogu naći napravljene od raznih materijala, u svim mogućim oblicima i veličinama, na raznim mestima. Zato, treba obezbediti da svaki dom ima bar po jednu. 

Iako je mesto koje se podrazumeva za njen boravak kuhinja, preporuka je da se ona stavi i u kupatilo, ali se može naći i po pojedinim spavaćim sobama. 

Osim što je praktična, ona je važna i sa aspekta urednosti ali i zdravlja čoveka, jer se smeće odlaže na jednom mestu, redovno prazni, a kante održavaju povremenim pranjem i dezinfekcijom.