Zašto je kvalitetna zemlja za cveće najbolji saveznik baštovana?

Zimi biljke miruju, zato treba iskoristiti te dane njihovog vegetativnog mirovanja i obogatiti zemlju u bašti, dodati novu kvalitetniju zemlju za cveće koja će pobošljati hranljivu strukturu i omogućiti biljkama bolji unos materija koje su bitne za rast, razvoj i cvetanje. Neki čekaju prve dane proleća, pa da onda traže koja je kvalitetna zemlja za cveće, iskusniji znaju da se ništa ne radi preko noći, da je sve bolje na vreme pripremiti, da se uredjenje bašte planira onda kad ima najmanje posla u njoj, da se zemlja priprema pre početka samih radova.

Nova kvalitetna zemlja za cveće svakog proleća

Na proleće ožive terase, okite se raznobojnim saksijama iz kojih tek vire izdanci cvetnica koje su preživele zimu, potrebna im je dobra podloga, kvalitetna zemlja za cveće koja će hranljivim materijama da obezbedi njihov rast. Zamena zemlje u saksijama ne zahteva mnogo vremena, nije neki komplikovan posao i često okupi  ukućane koji jedva dočekaju prve sunčane dane da ih u nekom poslu uhvati sunce na terasi. Poput cveća u saksijama i cveće u bašti je u jednoj velikoj saksiji, njemu, takodje, treba obnoviti zemlju, dodati novu, prekopati je i izmešati sa starom.

Neiskusni bi rekli da je to besmisleno, da se samo bespotrebno troši novac iz kućnog budžeta. Medjutim, oni će na leto sigurno ostati uskraćeni za najlepše cvetove, biljka će to malo hranljivih materija iz zemlje, koja se već ispostila, uzeti za rast, za cvetove će ostati malo ili čak ništa. Kvalitetni sastojci zemlje, poput humusa, vremenom se razlažu i zemlja ostaje bez njih, pa vremenom biva manjeg kvaliteta i gubi hranljive sastojke. Za biljku ostaje mnogo manje no što je u zemlji bilo prethodne godine, delom je ona uzela, delom su te materije oprane kišnicom ili zalivanjem.

Takvu zemlju je neophodno obnoviti, obogatiti je, dodati novu koja je kvalitetna zemlja za cveće. Neki rešenje nalaze u dodavanju djubriva, medjutim, prilikom djubrenja se zadržavaju soli koje mogu da oštete koren biljke, pa je jedino pravo osveženje za biljku nova zemlja. 

Čarobna formula sastava kvalitetne zemlje

Različite vrste biljaka zahtevaju različiti sastav zemljišta, u bašti je nemoguće to obezbediti, zato se savetuje gajenje baštenskog cveća koje zahteva sličan sastav zemlje. Najbolje je gajiti cveće sa našeg podneblja, kome sama po sebi odgovara zemlja iz bašte, dodatno obogaćena zemljom koja se može kupiti u cvećarama, semenarama ili marketima, ona će sigurno biti odlična podloga za njega.

U cvećarama, semenarama i nekim marketima se može naći humus ili kompost. Humus je dobra podloga, ipak, nema dovoljno hranljivih materija, u njemu ne uspeva baš svako cveće, za saksijsko cveće je neophodno dodatno ga obogatiti, medjutim, ni sa tim ne treba preterivati. Najbolja kvalitetna zemlja za cveće je ona koja godinama ima istu stabilnu strukturu. U sastavu takve zemlje nalazi se dugoročno djubrivo čija se čarobna formula krije u hemijskim elementima kao što su azot, fosfor i kalijum. Za tu zemlju se može reći da je kvalitetna i da se u njoj zadržava visok nivo hranljivih materija. Na svakom pakovanju zemlje za cveće moraju biti navedeni njeni sastojci, ukoliko u sastavu ima azot, fosfor i kalijum, nema sumnje da je dobra za cveće. 

Šta ako nismo u mogućnosti da kupimo zemlju?

Baštenska zemlja je teška i glinovita, u njoj se nadje razno seme i korov, pa takva ne pogoduje razvoju biljaka. Ona se kao takva može koristiti jedino ako se pomeša sa nekim kvalitetnim zemljištem. Ukoliko bašta zauzima veći prostor u dvorištu, potrebno je dosta nove zemlje, a mnogi nisu u mogućnosti da kupe tu koja je kvalitetnija, tu najjeftiniju mogu da poboljšaju tako što će u nju da dodaju dugoročna djubriva koja sadrže azot, fosfor i kalijum.

U takvom sastavu se hranljive materije postepeno oslobadjaju, nema bojazni da može da se pretera sa djubrenjem, a azot će biti na raspolaganju biljci sigurno naredna tri meseca. Ukoliko je takav tip zemljišta u bašti, biljke treba da se djubre redovno, bar na nekoliko meseci, s proleća obavezno, tada im treba stvoriti zalihe hranljivih materija za celu sezonu cvetanja. O zemlji u bašti treba brinuti podjednako koliko i o samim cvetnicama, obradjivati je tako da ona i do naredne sezone ostane rastresita, najgora je zemlja koja se pretvori u tvrdu glinenu strukturu. Ukoliko zemlja u bašti ostane rastresita, ona onda može da se koristi i sledeće sezone, preporuka je da se koristi za neke manje zahtevne biljke ili da se obogati dodavanjem kvalitetnog komposta i djubriva.

Zemlja iz bašte meša se sa novom kvalitetnom zemljom za cveće u razmeri 1:1 uz obavezno dodavanje djubriva. Mnogi, ukoliko imaju prilike, donose šumsku zemlju za cveće u bašti. Šumska se zemlja može koristiti samo je prvo obavezno potopiti u vrelu vodu, kako bi se u njoj uništili svi paraziti koji mogu da štete nežnom baštenskom cveću, gljivice ili insekti koji jedu korenje. U tu zemlju se dodaju obična zemlja i pesak koji treba da je učini rastresitom.

Za cveće nije bitno da zemlja bude organska, zato se ne vodi tolika briga i ne naglašava da se ne koriste djubriva i pesticidi, mada, domaćice koje se bave organskom proizvodnjom često svoje tehnike iz povrtnjaka primenjuju i u cvetnoj bašti, pa cveće prskaju vodom u koju su potopile koprivu. Kako god, ukoliko je namera da bašta bude u punom cvetu narednog leta, nadje se način i sredstva da se održava onako kako treba.