Adaptirajte kuću tako da vam se investicija isplati

Svi kada čuju reč adaptacija, bilo kuće ili stana, prva misao je način kako da se enterijer ili eksterijer ulepša. I donekle to jeste svrha adaptacija – stvaranje boljih uslova za život i rad. Ipak, nije estetika ono što je u toj situaciji jedino bitno – ipak se poboljšanje životnog prostora ne svodi samo na vizuelno. Recimo, svi savršenim prostorom smatramo onaj koji je prijatan da se u njemu boravi – da leti bude dovoljno rashlađen, a da zimi bude dovoljno topao. Za obe stvari ključna je – izolacija doma, i spoljašnja i unutrašnja, a na nju osim fasade i unutrašnje izolacije najveći uticaj ima stolarija.

Koje sve efekte na kuću ima loša stolarija

Kada stolarija nije odgovarajuća, odnosno kada je stara, dotrajala, kada ne dihtuje dobro, ili staklo ne naleže dobro na okvir prozora, a vrata, recimo, ne mogu da se zatvore, jasno je da nam se smeši zamena stolarije. Ne dočekujemo tu vest sa radošću, jer ona znači i troškove koji nisu zanemarljivi. Zamena stolarije na kućama je, finansijski gledano, velika stavka, koja se mora planirati, a isto tako je i neophodna jer utiče na toliko važnih stvari. Jednu od njih osećamo ovih dana – hladno vreme, koje podrazumeva da prostorije u kojima boravimo moraju da se greju i da se za to troši energija, koja i te kako košta. Kada stolarija nije dobra, troškovi se uvećavaju – energija se rasipa i samim tim se više troši. To ne u tiče samo na naš džep, već i na životnu sredinu. Zato je dobra stolarija u svim domovima preko potrebna da se spreči neracionalno trošenje energije, naročito u kontekstu sve veće pažnje koja se posvećuje zelenoj tranziciji.

Kada se ugrađuju pvc prozori cena donekle govori o kvalitetu i njihom poreklu

Pošto je zamena stolarije veliki poduhvat i u pogledu radova i u pogledu novca, jedini pravi savet jeste da se ne bira najjeftinije rešenje, jer će nas ono najverovatnije skupo koštati. Zato je kvalitet stolarije ono što treba da nas vodi u toj priči renoviranja – a on obično podrazumeva nešto više cene. Kada su u pitanju pvc prozori cena varira u zavisnosti od toga da li je stolarija domaćeg ili stranog porekla, a i ako je uvozna, zavisi iz koje zemlje dolazi. Među najkvalitetnijim profilima stolarije su oni koji dolaze iz Nemačke, a oni su, zbog dodatnih troškova, i skuplji od domaćih. Bilo kako bilo, važno je obratiti pažnju prilikom odabira firme koja će preuzeti izradu i ugradnju, jer ima, nažalost, i onih koji onima koji ne znaju prodaju stolariju lošijeg kvaliteta po ceni najkvalitetnije. 

Zašto su pvc prozori najisplativije rešenje

Pvc prozori i vrata godinama su među najtraženijima kada je u pitanju stolarija. Sa drvene se uglavnom prelazi na pvc stolariju, dok je aluminijumska za nešto specifičnije prostore. Kako bi oni koji imaju pvc stolariju nju opisali? Pa svakako ono dobro poznatom frazom najbolji odnos cene i kvaliteta, zatim najisplativija investicija, ali i uklopivo rešenje za sve vrste enterijera i eksterijera. Pvc kao materijal je proboj na tržištu napravio svojim privlačnim karakteristikama. To je materijal koji je veoma dobar toplotni i zvučni izolator, a to znači i racionalno korišćenje energije za zagrevanje i hlađenje prostorija. Zatim, u odnosi na drvenu stolariju, koja je zahtevna za održavanje (premazivanje zaštitnom farbom barem jednom godišnje), pvc stolarija je pravo olakšanje. Naime, ono se svodi na to da se pvc stolarija jednostavno briše i održava jednostavnim pranjem, sa potrebom da se s vremena na vreme došteluje mehanizam otvaranja i zatvaranja.

Sve onako kako zamislite

U firmama koje se bave izradom i ugradnjom pvc stolarije, obično će mušterije uputiti u to da nude izradu stolarije po želji i meri. Naime, pored ponude stolarije u standardnim dimenzijama, mogu se izraditi prozori i vrata po nekim nestandardnim veličinama, koje su danas nešto češći jer se pravi otklon od ustaljenih i tradicionalnih modela a da pvc stolarija ne mora biti ona dosadna bela, koja se na nekim vrstama objekta i ne uklapa baš najbolje, pokazaće prodavci koji će predstaviti čitavu paletu dizajna i boja u kojima se izrađuju folije koje prekrivaju stolariju. Tako da se one danas rade u svim modernim nijansama (natur, antracit) ili pak nekim specifičnih bojama. Važno je da izbora i te kako ima, a na kupcu je da se odluči za onaj koji mu baš odgovara.