Skadarlija – mesto koje morate posetiti

Ako ste turistički u Beogradu mesto koje definitivno morate posetiti je Skadarlija. Najpoznatija boemska četvrt nalazi se u centru Beograda i predstavlja jedan od njegovih simbola. Ovo je ujedno jedna od najstarijih ulica Beograda koja je od davnina okupljala najistaknutije umetnike našeg društva a danas takođe predstavlja mesto odličnog provoda. Ono što svakako ovde možete očekivati jeste odlična hrana, kvalitetna muzika i zasigurno dobra atmosfera i ugođaj koji se zauvek pamti. Duž cele Skadarlije nalaze se najpoznatije i ujedno najstarije kafane koje bi svakako trebali obići.

Dok ste turistički u Beogradu i u planu vam je da posetite što više mesta u našoj prestonici najbolje bi bilo da odsednete negde u centru grada odakle će vam biti najlakše da obilazite lokacije. Stan za izdavanje možete pronaći jednostavnim ukucavanjem ključnih reči poput izdavanje stanova Beograd na vašem pretraživaču. Sve u zavisnosti šta vama više odgovara to i pretražujete. Naravno da možete pronaći stan i na periferiji grada Beograda ali uzmite u obzir da ćete morati da koristite neko prevozno sredstvo u tom slučaju kako bi stizali do određenih mesta. Uzmite u obzir da javni gradski prevoz nekad i nije opcija jer umeju da budu velike gužve a da ne govorimo što će vam do određenih mesta biti potrebno da promenite i po nekoliko gradskih linija. Taksi prevoz ume da bude skup, možda najbolja opcija u tom smislu jeste iznajmljivanje automobila. Iznajmljivanjem automobila sami upravljate svojim vremenom, u smislu da krećete kad želite, zadržavate se koliko želite. Rezervaciju automobila možete izvršiti bilo kada putem interneta, od dokumentacije će vam biti potrebna vozačka dozvola, pasoš ili lična karta. 

Skadarlija je takođe u centru grada i ono po čemu je autentična jeste kaldrma koja prati čitavu ovu boemsku četvrt od početka do kraja. Ono po čemu je Skadarlija još poznata jesu kafanice iz koji se uvek može čuti prelepa satrogradska muzika. U  Skadarliji uvek možete očekivati tradicionalne srpske specijalitete, nezaboravan provod, najljubaznije osoblje i zvuke najpoznatijih starogradskih pesama. Restorani u Skadarliji su dosta posećeni od strane turista. Među najpoznatijim kafanama u Skadarliji su Tri šešira, Dva jelena, Šešir moj i sada ćemo po malo o svakoj reći. 

Tri Šešira je najstarija kafana u Skadarliji. Nastala je dvne 1864. na mestu nekadašnje zanatske radionice koja je nekada bila šeširnica. Neka od najpoznatijih imena boemskog sveta sedeli su upravo ovde.  Danas je ova kafana jako popularna i posećena od strane mnogih koji se užele čašice dobrog pića i atmosfere. 

Kafana Dva jelena se nalazi pored kafane Tri šešira i takođe je popularna kafana. Na mestu sadašnjeg Dva jelena nekada je postojala Avramova pekara. Danas je rado posećena kafana i okuplja mnogobrojne slavne ličnosti. 

Šešir moj je pobrao najviše simpatija pored ove dve kafane. Ovo je jedna od novijih kafana u odnosu na gore dve pomenute, otvorena je 1990 godine  i poznato je mesto kako među domaćim stanovništvom tako i među turistima.