Opremite bebin kutak na vreme

Nema ništa lepše za buduće roditelje nego kada biraju stvari za svoju bebu, pogotovo u današnje vreme kada brojni saveti, tutorijali kao i predlozi za bebin Kutak su dostupnu na internetu. Period od devet meseci je sasvim dovoljan da se osmisli ali i uredi prostor, nabavi kompletna oprema kako bi trudnica bezbrižno otišla u porodilište a familija proslavila dolazak bebe na svet.

Dovoljno je samo higijensko krečenje

Bez obzira kada ste poslednji put krečili, neposredno pre dolaska bebe savet je da odradite higijensko krečenje. Mnogi često praktikuju da boje zidove u plavo za dečake, roze za devojčice, no mnogo bolje rešenje ja da to bude naka nežna svetla boja poput bele ili bež a da onda unesete šarenilo baš tamo gde će biti pozicioniran krevetac. 

Naime, iako bebe u prvim danima ne vide jasno, naučnici smatraju da se u tom periodu života razvijaju sinapse mozga pa je dobro da oko beba bude više boja, a to se može postići i jednostavnim crtanjem na zidu ili lepljenjem jednog zida tapetama.
U slučaju da ste baš prethodne godine krečili, obavezno uradite i jedno higijensko krečenje pre nego beba dođe kući.

Na vreme obezbedite krevetac 

Najvažniji deo bebinog kutka je svakako mesto u kome će spavati mališan. Bez obzira da li ste se odlučili za kolevku ili krevetac, potrebno je da do njega lako možete doći i imate dovoljno prostora za manevrisanje. Beba najveći deo dana u prvim mesecima provodi spavajući pa je važno da i adekvatni dušek za krevetac bude udoban. Ako ste se odlučili za nov dušek, neposredno pre korišćenja izvadite ga iz folije i dobro osunčajte. 

Dušeci za krevetac obezbedjuju siguran san detetu

Bez obzira od kog materijala se odlučite da bude bebin dušek, sa žičanim jezgrom ili od memorijske pene, važna je i posteljina koju odaberete. Trudite se da pored bebe budu uvek prirodini materijali poput pamuka. Oni su za bebu najudobniji, lako se održavaju i ne izazivaju alergije ili osip na koži. 

Bebe često menjaju pelene i koža im je dosta osetljiva te je važno da dušeci za krevetac budu prekriveni mekanom pamučnom posteljinom. Ima ih u puno desena i sigurno ćete pronaći par njih koji će vam se dopasti.

Polica za bebine stvari i mesto za presvlačenje beba

Ukoliko nemate prostora za poseban plakar za bebine stvari, namenite u postojećem deo za najmlađeg člana porodice. Uz sam krevetac je idealno da bude i mesto za presvlačenje bebe, a da sve neophodne stvari, poput pelena, kreme, maramica budu roditeljima na dohvat ruke. Beba je u početku mirna, ali kako raste sve više se pomera pa je važno i da mesto za presvlačenje bude sigurno i bezbedno za nju. Naravno da ćete uvek moći bebu da presvučete na vašem krevetu, ali to poprilično može naporno da bude za vaša leđa.

Noćno svetlo znači i bebi i roditeljima

Kako se beba više puta u toku noći budi, noćno svetlo i te kako može pomoći roditeljima kako prilikom hranjenja bebe, tako i za potrebe presvlačenja.
Vremenom, kako dete raste njemu će sve više značiti jer mu uliva sigurnost. Noćno svetlo može biti i lampa koja će negde u kutku stajati, ali i “zvezdano nebo”. Bitno je da se beba ne plaši i da uz njegovu pomoć može mirno da spava.

Mnogo toga čini bebin kutak. Ovo su samo neke neophodne stvari koje treba imati u kući pre nego beba dođe. Ostalo ćete vremenom obezbediti i dobiti od dragih ljudi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *